U Brezoviku otvoren patohistološki kabinet

Autor:

Patohistološki kabinet, vrijedan 120 hiljada eura, otvoren je danas u Specijalnoj bolnici u Brezoviku, čime je, kako je saopšteno, zaokružena kompletna dijagnostika u toj zdravstvenoj ustanovi.

U Brezoviku otvoren patohistološki kabinet Foto: Vlada Crne Gore/S.Matić

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je, otvaranjem patohistološkog kabineta u kojem će se jasno i sigurno davati tačna dijagnoza bolesti, Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ zaokružila projekat kompletne obrade pacijenta.

„Posebno je važna činjenica da će pacijenti ovdje dobijati vrlo brzo preciznu dijagnostiku, a potom i uključivanje terapije, što je jako bitno, prije svega za onkološke pacijente“, rekao je Hrapović, prenosi PR centar.

Hrapović je istakao da je, pored savremeno opremljenog kabineta, najvažniji kapital i resurs bolnice medicinski kadar.

„Bez čijih znanja i vještina ova ustanova ne bi bila najeminentniji centar u zemlji, a mogu slobodno reći i šire, koji se bavi kompletnom dijagnostikom i terapijom svih bolesti iz oblasti pulmologije“, kazao je on.

Hrapović je rekao da je Vlada snažno posvećena i da pruža punu podršku svim projektima iz oblasti zdravstva.

„Kroz višemilionska ulaganja u opremu i edukaciju kadra, jasno je opredjeljenje ka zdravlju kao najvažnijem ljudskom resursu koji nema cijenu. Briga o pacijentu naša je obaveza i glavni cilj, a bolnica u Brezoviku je primjer kako se njeguju oni kojima je pomoć potrebna“, poručio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, Specijalna bolnica Brezovik je primjer kako se domaćinskim upravljanjem raspoređuju sredstva i obnavlja dotrajala oprema, kako se osavremenjuje prostor za ugodniji boravak pacijenata, ali i kako se stavaraju bolji uslovi za rad zaposlenih.

„Samo u posljednjih sedam godina, u rekonstrukciju bolnice i nabavku najmodernije opreme uloženo je oko dva miliona eura, a cijeli proces je pratila i adekvatna obuka kadra. Zbog svih osobenosti i jedinstvenih procedura dijagnostike i liječenja koje je moguće obaviti samo na ovom mjestu, bolnica Brezovik s pravom nosi epitet posebnosti“, rekao je Hrapović.

Direktorica Specijalne bolnice Brezovik, Gordana Reljić, kazala je da je projekat koštao 120 hiljada eura, da je 20 hiljada uloženo u rekonstrukciju, a stotinu hiljada eura za najmoderniju opremu.

Prema njenim riječima, adekvatna edukacija kadra prati nabavku svakog novog aparata.

„U posljednje dvije godine realizovali smo projekte u vrijednosti od pola miliona eura. Osim toga, imamo cijeli sistem organizacije za lica s invaliditetom vrijedan 256 hiljada eura. Idemo sa 35 hiljada eura za najskuplji aparat za dijagnostiku tuberkuloze, koji rezultat daje za dva sata. Još je oko stotinu hiljada eura utrošeno na svakodnevni materijal i opremu“, navela je Reljić.

Gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović, kazao je da se u bolnici Brezovik uvijek dešavaju lijepe stvari, po pitanju nabavke nove opreme, rekonstrukcije.

„Posebno nas raduje što građani Nikšića i svi oni koji posjećuju ovu bolnicu nemaju nijednu primjedbu. Takva predusretljivost se rijetko viđa, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire. Ovim kabinetom će se kompletirati sve, kada je riječ o onkologiji“, rekao je Grbović.

On je istakao da menadžerski tim bolnice Brezovik znalački radi svoj posao.

„Bolnica Brezovik je prepoznata u regionu i ovdje dolaze ljudi sa svih prostora, kako bi im se pružile usluge i kako bi se sačuvali životi. Još se jednom zahvaljujem Ministarstvu zdravlja i mogu reći da smo izuzetno zadovoljni nivoom medicinske usluge u Nikšiću“, kazao je Grbović.

Tagovi:
Sve vijesti