Afrički kup nacija: Egipat, pa ostali...

Autor:

Pročitajte zanimljivosti i rekorde na prvenstvu Afrike, pred ovogodišnje takmičenje, koje počinje 21. juna u šest egipatskih gradova

Afrički kup nacija: Egipat, pa ostali... Foto: AP Photo/Themba Hadebe

Ovogodišnji Afrički kup nacija održaće se od 21. juna do 19. jula. u šest gradova Egipta.

Upravo su domaćini najuspešnija reprezentacija kada je u pitanju broj osvojenih trofeja na kontinentalnim prvenstvima, koja se održavaju od 1957. godine.

Naime, fudbalska reprezentacija Egipta rekorder je sa sedam titula, dok je na drugom mestu Kamerun sa pet osvojenih trofeja.

Gana je četiri puta osvojila afrički Kup nacija, Nigerija tri puta, po dve titule imaju Obala Slonovače i Demokratska Republika Kongo, a još osam zemalja (Zambija, Tunis, Sudan, Alžir, Etiopija, Maroko, Južna Afrika, Kongo) slavilo je po jednom.

Najbolji strelac u istoriji afričkih prvenstava je Kamerunac Samjuel Eto sa 18 golova. Iza njega su Loran Pokou iz Obale Slonovače koji je postigao 14 golova, pa Nigerijac Rašidi Jekini sa 13, Egipćanin Hasan El Šazli 12, a Kamerunac Patrik Mboma, Egipćanin Hosam Hasan i Didije Droba iz Obale Slonovače po 11 puta su se upisali u strelce.

Najviše pogodaka na jednom prvenstvu postigao je zairski napadač Ndaje Mulamba koji je na Kupu nacija 1974. zabeležio devet pogodaka.

Egipćanin Ahmed Hasan i Kamerunac Rigobert Song rekorderi su sa po osam nastupa na afričkim prvenstvima.

Kod igrača najviše titula, po četiri, imaju Egipćani Esam El Hadari i Ahmed Hasan.

Najuspešniji treneri su stručnjak iz Gane Čarls Gjamfi i njegov egipatski kolega Hasan Šehata sa po tri titule šampiona.

Francuz Erv Renar jedini je trener koji je afričko prvenstvo osvojio s dve različite reprezentacije. To mu je uspelo na klupi Zambije (2012) i Obale Slonovače (2015). Od 2016. vodi Maroko koji je jedan od kandidata ove godine.

Prošlo prvenstvo Afrike održano je 2017. godine, domaćin je bio Gabon, a do zlatne medalje je stigao Kamerun trijumfom nad Egiptom (2:1). Zanimljivo, nakon predstojećeg u Egiptu, sledeće će 2021. godine biti održano upravo u Kamerunu.

AFRIČKI PRVACI

7 - Egipat

5 - Kamerun

4 - Gana

3 - Nigerija

2 - Obala Slonovače, DR Kongo

1 - Zambija, Tunis, Sudan, Alžir, Etiopija, Maroko, Južna Afrika, Kongo

NAJBOLJI STRELCI

18 - Samjuel Eto (Kamerun)

14 - Loran Pokou (Obala Slonovače)

13 - Rašidi Jekini (Nigerija)

12 - Hasan El Šazli (Egipat)

11 - Patrik Mboma (Kamerun), Hosam Hasan (Egipat), Didije Drogba (Obala Slonovače)

Tagovi:
Sve vijesti