Huawei gubi milijarde, ali “SAD ih neće zaustaviti“

Autor:

Kompaniju Huawei očekuje 30 milijardi dolara prihoda manje u iduće dve godine, ali kompanija poručila da ih SAD neće pobediti.

Huawei gubi milijarde, ali “SAD ih neće zaustaviti“ Foto: MONDO portal / Marko Čavić / HONOR

Osnivač kineske kompanije Huawei, Ren DŽegfej, saopštio je 17. juna da će prihodi kompanije biti 30 milijardi dolara manji od predviđenih tokom naredne dve godine. Kompanija će smanjiti kapacitete, ali američki potezi da se Huawei-ju ograniči poslovanje "neće nas zaustaviti", rekao je Ren na jednom panelu u sedištu kompanije, prenosi agencija AP.

Dodao je da Huawei-ju nikada nije palo na pamet da će američka vlada rešiti da preduzme tako širok spektar, kako kaže, "ekstremnih mera protiv kompanije". "Mislim da će obe strane trpeti. Niko neće pobediti", naveo je Ren.

SAD su stavile Huawei na izvoznu "crnu listu", što znači da američke kompanije koje žele da prodaju delove kineskom telekomunikacionom divu moraju za to da dobiju odobrenje od američkog ministarstva trgovine.

Agencija Blumberg je izvestila u nedelju, 16. juna, da se Huawei priprema za smanjenje isporuka pametnih telefona na strana tržišta za 40 do 60 odsto, i da između ostalog razmatra i odustajanje od prodaje svog najnovijeg modela smartfona, HONOR 20, što još uvek nije potvrđeno.

Kako navodi njujorška agencija, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa dešavanjem, uređaj će početi da se prodaje u nekim delovima Evrope, uključujući Britaniju i Francusku, 21. juna, a rukovodioci nadležni za njegovo lansiranje će možda prekinuti isporuke ukoliko procene da je prodaja loša.

Ovaj model telefona, koji smo upoznali na premijeri u Londonu, donosi sjajnu kameru, moderan dizajn, dosta memorije i RAM, uz najnoviji Kirin procesor po prihvatljivoj ceni za većinu korisnika, koja je i do 50 odsto manja, nego premijum konkurenti.

Tagovi:
Sve vijesti