Cijela "Juga" na Evropskom prvenstvu!

Autor:

Sve bivše republike SFRJ uspjele da se plasiraju na Evropsko prvenstvo za rukometaše.

Cijela "Juga" na Evropskom prvenstvu! Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Ovo se nikada nije dogodilo.

Od raspada velike Jugoslavije održano je mnoštvo evropskih i svjetskih prvenstva u ekipnim sportovima i malo je onih na kojima nije bilo reprezentacija s prostora bivše SFRJ.

Na velikim turnirima najpopularnijih sportova u regionu (fudbal, košarka, rukomet, odbojka i vaterpolo) takav slučaj nije zabilježen. Ali, nije zapisano i da su sve republike nekadašnje države uspjele da se nađu na završnom takmičenju. Do juče…

Na Evropskom prvenstvu u rukometu, čiji su domaćini u januaru 2020. Austrija, Norveška i Švedska, učestvovaće svi "Jugosloveni".

Proširenje turnira sa 16 na 24 reprezentacije olakšalo je kvalifikacije, a takvu situaciju iskoristili su timovi iz regiona. Pored redovnih učesnika Hrvata, skoro uvijek zastupljenih Slovenaca, Srba i Sjevernih Makedonaca, na narednom Evropskom prvenstvu igraće Crna Gora i po prvi put Bosna i Hercegovina.

Najmanje problema u kvalifikacijama imali su Hrvatska, Slovenija i Sjeverna Makedonija, dok su ostali plasman obezbijedili u nedelju posle podne.


Crnogorci su pobijedili Ukrajinu (27:21) i kao durgoplasirani, iza Danske, otišli na EURO.


Srbija je do EURA stigla pobjedom nad Švajcarskom, dok je Bosna savladala Češku. Obje selekcije su kao najbolje trećeplasirane došle do Evropskog prvenstva.

Sada ostaje da se sačeka žrijeb i da se vidi ko će biti te sreće da prvu fazu odigra u Austriji (Beč i Grac).  Evropsko prvenstvo održava se od 9. do 26. januara, a završnica je u Stokholmu.

Izvlačenje grupa za EP održaće se 28. juna u austrijskoj prestonici.

Pored ekipa iz bivše Jugoslavije na završnici Evropskog prvenstva igrat će još: Austrija, Švedska, Norveška, Njemačka, Španija, Danska, Letonija, Holandija, Ukrajina, Island, Švajcarska, Poljska, Francuska, Rusija, Češka, Belorusija, Portugal.

Sve vijesti