Značajno povećane netržišne transakcije

Autor:

Netržišne transakcije hartija od vrijednosti značajno su uvećene tokom prošle godine i njihova nominalna vrijednost je iznosila 3,6 milijardi eura.

0
A- A A+

novac, evro, evri, strana valuta, valute, 100 evra, 200 evra pare Foto: MONDO/Mario Milojević Ilustracija

  Najveće učešće u netržišnim transakcijama imaju blokade, odnosno deblokade na zahtjev nadležnih organa – sudova i javnih izvršitelja, 3,5 milijardi eura, što predstavlja 97 odsto njihovog ukupnog iznosa, pokazao je izvještaj Кomisije za tržište kapitala za prošlu godinu, piše Dan.

Interesantno je da je u periodu od 2013. do 2017. godine obavljeno netržišnih transakcija ukupne nominalne vrijednosti oko 1,2 milijarde eura, što znači da je u prošloj godini došlo do značajnog uvećanja tih transakcija u odnosu na raniji period.

Netržišne transakcije predstavljaju prenos vlasništva koji se obavlja na osnovu odluke suda ili naloga vlasnika računa, a dokumentuje se ugovorima, sudskim rješenjima i drugim aktima u skladu sa pravilima Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CКDD).

Netržišne transakcije se odnose na transakcije hartija od vrijednosti kao što su poklon, nasleđivanje, zaloga, sudska i vansudska poravnanja, kupoprodajni ugovori u okviru procesa privatizacije i druge transakcije koje se ne realizuju na regulisanom tržištu.

Ostali pravni poslovi obuhvataju transfere pravnog sljedbeništva, nenovčanog uloga, transformacije fondova u skladu sa zakonom i po osnovu ugovora. Riječ je o pravnom prenosu, u skladu sa zakonom, na osnovu kojeg se vrši promjena vlasničkih pozicija na računima hartija od vrijednosti.

Sve vijesti