Mitropolit CPC: Nek odbrane Kosovo zaboga

Autor:

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da su Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, ispred kog je održan Trojičidanski sabor, napravili Srbi, ali, kako tvrdi, crnogorskim novcem.

1
A- A A+
crkva, SPC, sabor SPC, krst, pravoslavlje, pravoslavci Foto: MONDO/Miljana DašićOn je za Radio Sarajevo, povodom reakcija patrijarha Irineja i SPC u vezi sa imovinom SPC u Crnoj Gori, rekao da "iz kontejnera svašta može da izlazi".


"Srpski patrijarh Irinej, siromah, ne zna mnogo. On misli ako se nekome da vlast da može da govori bilo šta. On, recimo, govori da je srpska republika u Bosni, srpska republika Srbije, a Crna Gora da je država Srbije. Nikako da se otresu 'velike Srbije'. Srpska pravoslavna crkva, Srbija, njeni izvjesni političari čak govore da je Crna Gora najkompletnija 'srpska država' ", rekao je Mihailo.

On je to rekao povodom izjave patrijarha Irineja da ono što sada čini i nagovještava da čini predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izaziva čuđenje čitavog svijeta i poželio mu da mu "Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu cijelog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve".


Kaže i da, prema stanovištu SPC i države Srbije, Crnogorci "u osnovi nemaju ništa".

"Oni smatraju da je ovo srpska zemlja, srpska crkva, srpski jezik, srpska istorija, srpska politika, srpski su svi spomenici... Kao da smo mi neki došljaci...", rekao je Mihailo.

„Njihove zapaljive poruke sve idu u korist nama, a na štetu njihovu“, rekao je on, komentarišući poruke koje ovih dana iz Beograda upućuju političari i velikodostojnici.

"Odbrana svetinja": Veliki sabor SPC u Podgorici VIDEOMihailo je danas za Televiziju Crne Gore, nakon rukopoloženja Borisa Bojovića u episkopa na Cetinju, kazao da nedobronamjerne poruke koje ovih dana stižu iz Beograda ne mogu spriječiti da se ono što je bilo crnogorsko vrati Crnoj Gori.

On smatra da su neprimjerene riječi partijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, koji je naveo da bez SPC ne bi bilo ni Crne Gore.

„Jedna toliko visoka ličnost da se spušta toliko nisko, ja mislim ne da mu je samo zabranjen ulaz u Crnu Goru, nego bi ga trebalo isključiti i iz Srbije“, rekao je Mihailo.

Takve stvari, kako je istakao, ne mogu se čuti od jednog velikodostojnika.

Mihailo smatra da je to što Irinej podržava srpski narod u Crnoj Gori da svetinje brane životom skoro pa poziv na nasilje.

„Zamislite vi da čujete da govori da se obračunaju i tijelima brane crkve. Nek odbrane Kosovo zaboga, imaju oni dosta posla. A sa Crnogorskom crkvom im je najlakše, mi smo to završili“, rekao je on.

On je kazao da CPC čekaju bolji dani, bez obzira na one koji joj ne žele dobro

„Vrijeme je da se to jednom završi i da se dođe do onoga što je bilo crnogorsko, odnosno što je bilo ove zemlje, ljudi, naroda, pogotovo CPC“, zaključio je Mihailo.

Sve vijesti