Rat u Libiji: 650 mrtvih, a tek se sprema pokolj (FOTO)

Autor:

Snage komandanta vojske Kalife Haftara nastavljaju dvomjesečnu bitku za kontrolu nad prijestonicom Tripolijem u kojoj je dosad poginulo oko 650 ljudi. Postoji bojazan da bi bitka za Tripoli mogla da izazove krvavi građanski rat.

Rat u Libiji: 650 mrtvih, a tek se sprema pokolj (FOTO) Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Brabo, File


Predsjednik libijske vlade sa sjedištem u Tripoliju koju priznaju Ujedinjene nacije Fajez al-Saraj predložio je danas održavanje opštih izbora kako bi se okončao rat u toj zemlji.

Al-Saraj je na konferenciji za novinare rekao da predlaže "libijski forum" sa ciljem da se pronađe mirno rješenje za sukob. Razgovori bi, kaže, trebalo da rezultiraju dogovorom o planu da se do kraja godine održe parlamentarni i predsednički izbori.

Haftarova ofanziva: Krv ponovo teče Libijom (VIDEO)


Kako je dodao, u razgovorima treba da učestvuju svi Libijci koji žele mirno i demokratsko rješenje, prenosi AP.


"Neće biti mjesta za one koji žele tiraniju i diktaturu", rekao je on i pozvao Ujedinjene nacije da podrže forum i nadgledaju izbore.

On nije naveo da li će Haftar ili njegovi predstavnici učestvovati u razgovorima. Dvije strane razgovarale su posljednji put u februaru u Emiratima.

Al-Saraj je takođe zatražio međunarodnu istragu o navodnim "ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti" tokom Haftarove ofanzive.

Izvor: Youtube/Euronews


Postoji bojazan da bi bitka za Tripoli mogla da izazove građanski rat sa nasiljem kakvo se dogodilo poslije pobune 2011. kada je svrgnut i ubijen tadašnji predsjednik Moamer Gadafi, navodi AP.

Zapadni dio Libije kontroliše slaba vlada Al-Saraja, dok je istok i veći deo juga pod kontrolom Haftarove Libijske nacionalne armije koja vodi oružanu borbu i sa ostacima Islamske države na tom prostoru.

Libija - bure baruta


Od kada je smijenjen Gadafi 2011. godine Libija je zapala u haos sa dvije suprostavljene administracije i niz naoružanih grupa koje se bore za vlast i za kontrolu naftnih polja.

Libija posle Gadafija: Zločin NATO i zapadnih sila

Sve vijesti