ODE KULA: Kulturna tragedija u Tvrđavi Gaznain (VIDEO)

Autor:

Drevna kula, stara 2.000 godina, u avganistanskom gradu Gazni srušila se tokom sedmice, izjavili su danas zvaničnici.

0
A- A A+

Foto: Screenshot/Youtube/alforat news

Stara citadela poznata i pod imenom Tvrđava Gaznain prvobitno je imala 36 kula, ali se u proteklih nekoliko godina 14 urušilo zbog višedeceinskih sukoba, jake kiše i nemara.

Tvrđava je jedan od više desetina jedinstvenih istorijskih lokacija u Avganistanu kojima je neophodna zaštita.

Izvor: Youtube/alforat news

Zvaničnici iz Gaznija, koji je prošle godine zamalo pao u ruke talibana nakon žestokih sukoba, izjavili su da se kula srušila nakon jake kiše.

Novo uporište: ISIS sve jači na severu Avganistana

"Vlada nije obraćala pažnju na ovu lokaciju i nisu izgradili kanal da bi preusmerili bujicu. Upozoravali smo ih na teška oštećena na citadeli ali niko nije došao u posetu", rekao je jedan od meštana Gaznija, Gulam Saki ,koji živi u neposrednoj blizini kule.

Provincija Gazni je strateški važan centar i nalazi se na glavnom autoputu između Kabula i južnog dela Avganistana. U toj provinciji ima veliki broj kuluturnih i arheološki važnih lokacija od kojih su neke iz predislamskog perioda.

Islamska obrazovna, naučna i kuturološka organizacija, čije je sedište u Maroku, a oformljena je 1981. godine uz podršku UNESCO, zvanično je 2013. godinu proglasila Gazni i njeno kulturno nasleđe azijskom prestonicom islamske kulture.

Tagovi:
Sve vijesti