Krivolovce hvatali od Bara do Herceg Novog

Autor:

Velika akcija nadležnih i pokreta "Stop krivolovu", krivolovce hvatali od Bara do Herceg Novog

0
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević Ilustracija

  Inspekcijske službe su juče u sklopu akcije "Stop krivolovu" uz asistenciju Uprave policije, i u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, inspektor za ribarstvo sa ekipom Stop krivolovu i predstavnikom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kontrolisali teren na potezu Kotor, Stoliv, Prčanj, Perast, Risan, Lipci, Kostanjica u cilju lociranja i uklanjanja nelegalnih ribarskih alata, piše Standard.

Tokom akcije na pomenutim lokacijama je pronađeno šest vrša, jedan parangal sa oko 150 udica i nešto preko kilometar mreža, neobilježenih i nelegalno postavljenih. Sav nelegalni alat je kasnije uništen, riba koja je pronađena je vraćena u more”, saopšteno je Standardu iz građanskog pokreta Stop krivolovu.

Osim tog dijela crnogorske obale, inspektorka za ribarstvo je u saradnji sa pripadnicima barske policije obavila detaljnu kontrolu plovila i osoba na potezu Bar-Ulcinj do granice sa Albanijom. U toke te akcije kontrolisan je veći broj plovila i osoba, konstatovani prekršaji, a počinioci su kažnjeni novčano.

Iz pokreta Stop krivolovu su kazali za Standard da su na Luštici primijetili dinamitaše, te da su potom obavijestili policiju, koja nakon dužeg osmatranja i pretrage, nije uspjela počinioce zatekne na djelu. Policiji je u ovom slučaju posao otežavao nepristupačan terena, a pretpostavlja se da su dinamitaši bili obaviješteni da je slučaj prijavljen policiji.

Prije nekoliko dana između Jaza i Trstena, uočena je osoba kako roni pod punom opremom, o čemu je obaviještena policija. Kad je primjetio da mu se približava policija, za sada nepoznata osoba, je bacila opremu, otrčao do auta, i pikušao da pobjegne. Poslije nekog vremena, izašao je uz vozila i ne obazirući se na pozive policije da stane, pobjegao. Tom prilikom izgubio je mobilni telefon i majicu”, kazali su za Standard u Stop krivolovu.

Isto veče, po prijavi da su u Šušnju primijećene osobe koje su ronile uz lampu, pripadnici policije Bar su stigli i zatekli osobu kako izlazi iz mora, ali bez opreme. U Stop krivolovu zaključuju da nelegalni ribolovci u trenutku kada bivaju otkriveni najčešće obdacuju opremu, i da po starom dobrom običaju “Ne znam ništa, nisam ja odavde” pokušavaju da izbjeći kaznu.

Nadležni najavljuju da će u narednom periodu nastaviti sa pojačanim kontrolama kako bi spriječili krivolov, a počinioci bili adekvatno sankcionisani.

Spriječen nelegalni izlov ribe iz Skadarskog jezera

Tagovi:
Sve vijesti