Suđenje bivšim čelnicima Telekoma odloženo za 22. jul

Autor:

Suđenje bivšim čelnicima Telekoma Crna Gora, Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću, koji su optuženi za zloupotrebu službenog položaja tokom privatizacije kompanije, odloženo je za 22. jul.

0
A- A A+
sud, čekić, presuda, sudija, suđenje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

  Predsjednica specijalnog vijeća sudija, Evica Durutović, naložila je da se na narednom pretresu pojavi ovlašćeni predstavnik oštećenog, koji je dobro upoznat sa poslovanjem Telekoma, pripremljen i koji će moći da odgovara na sva postavljena pitanja, pišu Vijesti.

Punomoćnik Telekoma, advokat Velibor Marković, kazao je da će se naknadno izjasniti u vezi sa tim da li se pridružuje krivičnom gonjenju okrivljenih.

Obradović i Ivanović se terete da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2,3 miliona eura kroz fiktivni ugovor sa kompanijom Rawleing o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija.

Na glavnom pretresu, koji je održan u petak, pročitana je odluka Borda direktora Telekoma Crna Gora od 17. oktrobra 2005. godine.

Branilac okrivljenih, Zoran Piperović, kazao je novinarima da je utvrđeno da postoji odluka da se Monet angažuje oko istraživanja tržišta u Republici Srpskoj, Kosovu Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"U toj odluci imaju obrazloženje navoda okrivljenog Ivanovića zbog čega je to nužno, a u dispozitivu stoji da je on toga dana govoreći da to treba da se uradi znao da se to uraditi neće. Prema tome, nema djela, ali optužnica je tu i moramo da sudimo”, rekao je Piperović

On je dodao da je intencija odbrane bila da se sasluša predstavnik Telekoma.

"Da vidimo ima li tih 2,3 miliona ili nema, a ja vam kažem da nema i dubioze prilikom kupovine nije bilo. To što se nije izjasnio znači da oni nijesu sigurni da li se treba pridružiti krivičnom gonjenju", rekao je Piperović.

On je saopštio da ne postoji šteta u tom iznosu, jer bi se ona iskazala u momentu kada Hrvati kupuju Telekom od Mađara.

"To nije mali novac. Posao je čist, ali moramo da prođemo sudsku proceduru. Završiće se se oslobađajućom presudom, svidjelo se to nekom ili ne, a mnogima se i ne sviđa, a ja znam i zašto. Neka dođe predstavnik da kaže da li njihovi finansijski izvještaji pokazuju da negdje fali 2,3 miliona", zaključio je Piperović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti Obradovića i Ivanovića da su krivično djelo počinili u periodu od 27. oktobra do 28. decembra 2005. godine.

U optužnici se navodi da su oni 27. oktobra 2005. godine sa firmom Rawleing Trading iz Londona zaključili ugovor o pružanju konsultantskih usluga, kojim je navodno to preduzeće obavezano da obavi procjenu trenutne situacije u sektoru telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

U optužnici je objašnjeno da je sa računa Moneta preduzeću Rawleing najprije preneseno 460 hiljada, a zatim i 1,84 miliona eura, iako ta kompanija nije obavila ugovorene obaveze.

Tagovi:
Sve vijesti