Inicirali preimenovanje Vezirovog mosta

Autor:

Inicijativu da Vezirov most nosi ime Bratonožića most Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova uputilo je 94 građana

Inicirali preimenovanje Vezirovog mosta Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

U inicijativi koja je predata Savjetu piše da Vezirov most „nezasluženo čuva uspomenu na surovog okupatorskog zločinca koji ga je uzgradio sredinom druge polovine 18. vijeka isključivo sredstvima od krvave pljačke imovine plemena Bratonožića”, prenosi Dan.

“Svima su poznate istorijske činjenice da su skadarski veziri Bušatlije, Mehmed paša i njegov sin Mahmut paša, bili najljući i najsuroviji krvnici Crne Gore i Brda u 18. vijeku i da su za sobom ostavili brojne tragove zločina koji su okončani Mahmutovom pogibijom u slavnoj crnogorskoj pobjedi na Krusima 1796. godine”, piše u inicijativi.

U dokumentu je naznačeno da nije dostojno ni Podgorice ni Crne Gore da se imenom jednog važnog objekta i ulice u Glavnom gradu veliča „okupatorski zločinac”.

“Istorijsko pravo da to kažu imaju Bratonožići zajedno sa Kučima i Rovčanima, na opravdano tražimo da se most zajedno sa ulicom preimenuje i dobije naziv Bratonožićki most. Ovaj most sa ulicom koja se prostire od mosta prema zapadu treba da nosi ime no slavnom crogorskom plemenu Bratonožići i da se na taj način čuva trajna uspomena na njihovo stradanje i na njihovu muku i imovinu od koje je most i sagrađene”, navodi se u inicijativi.

Tagovi:
Sve vijesti