"EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana"

Autor:

Dalja integracija Zapadnog Balkana jedini je racionalni izbor za prosperitet društava regiona, ocijenili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ambasadora Rumunije u Podgorici Ferdinand Nađi.

"EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana" Foto: Služba za informisanje Predsjednika

Đukanović je danas primio Nađija u susret sastanku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije (EU) koji se organizuje na inicijativu ambasade Rumunije koja predsjedava Uniji.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istakao da je sastanak sa predstavnicima zemalja članica EU uvijek dobra prilika za razmjenu mišljenja, posebno u trenutku objavljivanja Izvještaja Evropske komisije, predstojećeg zasjedanja Evropskog savjeta i aktuelnosti teme odnosa EU i Zapadnog Balkana.

On je ukazao na izuzetno dobre odnose dvije zemlje, koji imaju korijene iz perioda bivše Jugoslavije i stariji su od aktuelnih zajedničkih evropskih interesa.

„Poštujemo te odnose i želimo da baštinimo tu tradiciju i u današnjem vremenu budemo dobri prijatelji“, kazao je crnogorski predsjednik.

Đukanović je naglasio da Crna Gora cijeni bezrezervnu podršku Rumunije članstvu u NATO i napretku u pregovorima sa EU.

Prema njegovim riječima, Rumunija je, kao odgovorna država regiona, uradila sve da Crna Gora dostigne svoje evropske i evroatlantske aspiracije.

Nađi je zahvalio Đukanoviću na prilici da razmijene mišljenja i ocijenio da je Crna Gora tokom njegovog diplomatskog mandata postigla sjajne rezultate, koji su očigledni.

„Postali ste članica NATO-a, mnogo ste bliži EU i predvodite taj proces“, kazao je Nađi.

On je naglasio da je, uprkos zahtjevnim temama tokom rumunskog predsjedavanja, poput Bregzita i izbora, u tom periodu poslata i veoma važna poruka da EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana i da je integracija obostrani benefit.

“To je zajednički rad, moramo i ubuduće raditi zajedno, do ispunjenja svih zahtjeva“, kazao je Nađi i poručio da će Crna Gora i dalje imati snažnog prijatelja koji podržava proširenje.

Sve vijesti