Otvoren Konzulat Crne Gore u Trstu

Autor:

Otvaranje Konzulata Crne Gore u Trstu važan je korak u pravcu širenja diplomatske mreže i potvrda opredjeljenosti države da kontinuirano razvija sveukupnu međudržavnu saradnju, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

0
A- A A+
Crna Gora, zastava Foto: MONDO

  On je svečano otvorio Konzulat Crne Gore u Trstu, na čijem čelu je počasni konzul Sven Bihler.

Darmanović je istakao da otvaranje Konzulata u Trstu, u godini kada Crna Gora i Italija obilježavaju 140 godina diplomatskih odnosa, predstavlja važan korak u pravcu širenja diplomatske mreže i potvrdu opredjeljenosti da kontinuirano razvijamo sveukupnu međudržavnu saradnju.

"On je izrazio uvjerenje da će aktivnosti počasnog konzula Bihlera doprinijeti daljem jačanju bilateralnih veza i promociji privrednih, turističkih, naučnih i kulturnih potencijala naše države", kaže se u saopštenju.

Šef diplomatije je podsjetio da Crna Gora i Italija imaju veoma dobre političke odnose i sadržajnu saradnju, naročito u domenu ekonomije, turizma i energetike, što i potvrđuje sve snažnije prisustvo italijanske privrede na crnogorskom tržištu.

"Naša diplomatija značajno doprinosi diversifikaciji crnogorske ekonomije i visokim stopama rasta kroz posvećen i sveobuhvatan rad na povezivanju poslovnih zajednica i privlačenju stranih direktnih investicija", zaključio je Darmanović.

Bihler je istakao da se saradnja između dvije države može dodatno unaprijediti, da je potrebno pravovremeno i ciljano informisati italijansku javnost o karakteristikama crnogorskog društva i tržišta.

"Upoznao je sa planovima organizovanja prezentacije o Crnoj Gori u Trstu, naglasivši da postoji prostor za produbljivanje veza, naročito u drvnoj, prehrambenoj i tekstilnoj industriji", kaže se u saopštenju.

Svečanosti su prisustvovali prefekt Trsta Valerio Valenti, gradonačelnik Trsta Roberto Dipiaca i generalni sekretar Centralno-evropske inicijative Roberto Antonione, članovi konzularnog kora, poslenici javnog i kulturnog života Trsta i regije Friuli Venecija Đulija, kao i predstavnici crnogorske zajednice.

Sve vijesti