Dodik odbio da primi njemačku ambasadorku

Autor:

Predsedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavestio je ambasadora Nemačke u BiH Kristijan Homan da ne može udovoljiti njenom zahtjevu za oproštajnim susretom.

0
A- A A+
Milorad Dodik Foto: SRNA

  Kao jedan od razloga navodi na to da je nije primio ni u nastupnu posetu.

"Pored toga, kao ambasador Savezne Republike Nemačke u BiH u protekle više od tri godine radili ste na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a time i protiv same BiH i njenog Ustavom predviđenog uređenja", istakao je Dodik u pismu upućenom Homanovoj.

On je naveo da je bilo očekivano da Homanova, kao predstavnik zemlje koja na ovim prostorima nosi teško istorijsko breme, pokaže više razumevanja i diplomatskog senzibiliteta u svom radu.

"Međutim, Vaši javni nastupi i diplomatske aktivnosti tokom boravka u Sarajevu bili su politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimerni o čemu ću obavestiti i najviše predstavnike Savezne Republike Nemačke", istakao je predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je naglasio da veoma ceni napore Savezne Republike Nemačke da svojim iskustvima i pomoći doprinese procesu pomirenja i izgradnje trajnog mira na celom prostoru Balkana, ali sa žaljenjem mora da konstatuje da ona nije bila adekvatan predstavnik takve jedne Nemačke.

Sve vijesti