“Tumba nije nadogradio igru i nije imao plan B”

Autor:

Kada god je trebalo, ni kod jednog selektora nismo vidjeli progres. Niti smo dobili bilo koju utakmicu koja je bila ‘odlučujuća’. I to je zabrinjavajuće...

“Tumba nije nadogradio igru i nije imao plan B” Foto: MONDO/Marko Mugoša

Crna Gora je na polovini kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. već izgubila realne šanse da se plasira na toliko sanjano veliko takmičenje. Praktično, “hrabri sokoli” su već bivši.

“Crvenima” se na startu kvalifikacija za revolucionarni EURO svašta izdešavalo - sviran nepostojeći penal, rasizam, slučaj Kosovo - ali Dnevne novine su se u svojoj analizi okrenule samo terenu.

I bivšem selektoru Ljubiši Tumbakoviću, koji će vjerovatno biti selektor Srbije…

Sve to na stranu, činjenica je da nemamo igru. Ni približno onoj iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018, prvim takmičenjem kojim je rukovodio Ljubiša Tumbaković. Tumba je u borbi za taj Mundijal uspio da pronađe žicu, povezao se sa igračima, uspostavio je sistem, pa smo bitku za Rusiju izgubili u pretposljednjem kolu protiv Danske (1:0) na podgoričkoj areni. I umjesto da uslijedi progres - desio se pad! Strmoglav. Koji se ne zaustavlja”, piše u tekstu Dnevnih novina, a onda se dodaje.

Jedan od faktora je to što bivši selektor više nije mogao da izvuče maksimum iz reprezentativaca, a drugi što ni sami igrači nisu nastavili da napreduju u karijerama (bolje klubove su zamijenili lošijima, nisu ponovili dobre sezone, izgubili su minutažu...), uprkos tome što su u najboljim godinama. Od te Danske i 5. Oktobra 2017. godine, brojke su poražavajuće: 16 utakmica - dvije pobjede, šest remija, osam poraza. A trijumfi su upisani samo protiv nižerazredne Litvanije u Ligi nacija”.

Crna Gora je preko Lige nacija mislila da dođe do EP, ali je u svojoj grupi Lige C završila tek na trećem mjestu iza Srbije i Rumunije, a ispred Litvanije.

I upravo je ta Liga nacija otkrila da pod Tumbom nismo napredovali ništa u odnosu na kvalifikacije za Mundijal 2018. Takmičenje koje je trebalo da ponudi lakši put ka EP, nama je bilo noćna mora - Srbija i Rumunija su nas “odradile” kada je trebalo, pokazali su da imaju pobjednički karakter, koji su “crveni” negdje izgubili. A novo Uefino takmičenje je usput dokazalo da nemamo rješenje kada ne igraju Stevan Jovetić i Stefan Savić, a jedna ozbiljna selekcija - koja želi da se plasira na EURO, a FSCG je javno priznao da je EP 2020. prioritet - nesmije da zavisi od dva igrača. Mora da postoji plan B. Tumbaković ga nije imao...”, pišu Dnevne novine, a zatim dodaju…

Baš kao ni na početku sadašnjih kvalifikacija za utakmicu sa Bugarskom u Sofiji. Jednostavno, ako želiš da se plasiraš na neko veliko takmičenje, moraš da pobijediš selekcije slične sebi. Nama to nijednom nije uspjelo. Ukoliko uporedimo samo Kosovo i Češku sa “crvenima” sve je jasno - možda su “sokolovi” imali posjed, tražili su igru, ali su protivnici bili konkretniji. Par dodira i - gol. Sve što treba da bi se ostvario rezultat. A uporedo sa gubitkom mentaliteta “da možemo sa svima”, izgubili smo domaći teren: na posljednjih osam utakmica pod Goricom, “crveni” su slavili samo jednom (Litvanija), viđena su dva remija (Turska, Kosovo) i čak pet poraza”.

Ni selektori prije Tumbe nisu imali sistem koji je trajao neračunajući Filipovića - Kranjčar je na sred kvalifikacija umjesto defanzive odabrao ofanzivu i to mu se obilo o glavu, Brnović je imao jedne dobre kvalifikacije, pa druge užasne, Tumbaković je dobro počeo…

A vraćajući se u prošlost, svaki selektor je praktično bio “trener za jednu sezonu”. Kada god je trebalo, ni kod jednog selektora nismo vidjeli progres. Niti smo dobili bilo koju utakmicu koja je bila ‘odlučujuća’. I to je zabrinjavajuće... Peti selektor koji dođe moraće da napravi sistem i sa glavnim igračima i bez njih. I taj sistem mora da bude održiv, a ne da “pukne” poslije prve prepreke. Naravno, ako FSCG još želi da sanja neko veliko takmičenje”, konstatuju Dnevne novine.

Sve vijesti