Led Zeppelin: Kultni hit je plagijat? (VIDEO)

Autor:

Ili barem to pokušavaju da opovrgnu članovi benda na novom suđenju.

Led Zeppelin: Kultni hit je plagijat? (VIDEO) Foto: YouTube/screenshot/A2Z Guitars

Sudski panel od 11 sudija iz Devetog američkog okružnog apelacionog suda složio se danas da će saslušati žalbu čuvene grupe Led Zeppelin u tužbi za autorska prava, u kojoj se tvrdi da je grupa navodno ukrala svoj rok hit "Stairway to heaven" iz 1971. godine od instrumentala iz 60-ih godina.

Na suđenju 2016. godine koje je uključivalo svedočenje gitariste Džimija Pejdža i pevača Roberta Plenta, porota je utvrdila da "Stairway to heaven" značajno ne liče na pesmu "Taurus", koju je napisao pokojni Randi Volf i njegov bend Spirit.

Pejdž je rekao da je napisao muziku za pesmu i da je Plent napisao tekst i da su oba bila originalna, preneo je AP.

Međutim, u septembru tročlano sudsko veće iz Devetog kruga presudilo je da sudija tokom suđenja nije adekvatno savetovao porotu i naložilo je novo suđenje.

Sudije su jednoglasno utvrdile da je sudija pogrešio kada je rekao porotnicima da pojedini elementi pesme, kao što su note ili skale, ne ispunjavaju uslove za zaštitu autorskih prava, jer se kombinacija tih elemenata može kvalifikovati ako su dovoljno originalni.

Advokati benda zatražili su da veća grupa sudija sasluša slučaj i zahtev je odobren. Sudski panel od 11 sudija će razmotriti slučaj krajem septembra u San Francisku.

Poslušajte obe pesme, pa probajte da procenite i sami da li ima sličnosti:

Izvor: YouTube/Rodrigo Feliciano

Izvor: YouTube/Marco Lotti

Tagovi:
Sve vijesti