Mercedes GLB:"Kockica" koja je nedostajala (FOTO VIDEO)

Autor:

Pripada kompaktnim modelima, ali ima opciju poručivanja sa tri reda sjedišta

Mercedes GLB:"Kockica" koja je nedostajala (FOTO VIDEO) Foto: promo/Daimler AG

U aktuelnoj Mercedesovoj nomenklaturi samo je GLB nedostajao. Sada je model sa ovom oznakom i zvanično predstavljen.

Nakon najava, sada je moguće vidjeti kako izgleda "bejbi G klasa". Ovako je prozvan zbog kockastog dizajna, koji je svakako proslavila čuvena G klasa.

Novi SUV sa trokrakom zvezdom je smješten između modela GLA i GLC. Dakle, riječ je o kompaktnom modelu, dužine 4,63 metra, ali koji se može poručiti sa tri reda sjedišta, odnosno njime se može prevesti sedam putnika.

Ipak, ovdje postoje ograničenja, odnosno treći red sjedišta je samo za osobe niže od 168 centimetara.

Treba pomenuti da je naslone drugog i trećeg jsedišta moguće djelimično obarati, pa je zahvaljujući toj opciji moguć istovremeni prevoz više putnika i kabastog prljaga.

Spolja gledano, GLB stvarno liči na G klasu, odnosno njemu urbaniju, manju verziju, a i ne razlikuje značajnije od koncepta predstavljenog pre nekoliko meseci šangajskom salonu automobila.

Unutra vozača očekuje MBUX okruženje koje podrazumijeva dva spojena velika ekrana. Ova info-zabavni sistem, jedan od najboljih u auto-industriji, moguće je kontrolisati dodirom centralnog ekrana, preko multifunkcionalnog volana i konzole smještene između sjedišta, pokretima ruke, kao i glasom.

GLB je prepun naprednih tehnoloških dodataka, kao što je automatsko kočenje u slučaju opasnosti, a tu je i grafički prikaz off-road karakteristika.

Iako je namjenjen prije svega urbanom okruženju, GLB se "skliznuti" i van puta zahvaljujući 4Matic pogonu na sva četiri točka.

Što se motorizacije tiče, kupci mogu birati između dva benzinca i dva dizelaša, raspona snage od 163 do 224 KS. Svi su upareni sa automatskim mjenjačima, a maksimalna brzina najjačeg modela GLB 250 iznosi 236 kilometara na sat.

Prvo sajamsko predstavljanje biće u Franfurtu početkom septembra, a do tada će biti poznate i cijene.


Sve vijesti