DPS: Skup MCP isključivo političkog karaktera

Autor:

Skup u Hramu Hristovog vaskrsenja, koji u subotu organizuje MCP ima isključivo politički karakter i njegov cilj je pokušaj da se manipulacijama sačuvaju strane ekspoziture, skrivene pod plaštom vjerskih organizacija saopšteno je iz DPS-a

0
A- A A+
DPS Foto: MONDO

  Iz Demokratskog fronta (DF) ranije su kazali da je neophodno da u subotu, osim sveštenstva predvođenog arhiepiskopom Amfilohijem, čitav vjerujući i pravdoljubivi narod bude u hramu Hristovog vaskresenja.

Kako su naveli ranije, DF će, pored ostalih aktivnosti, uzeti aktivno učešće i u tehničko logističkom obezbjeđivanju prevoza iz ostalih gradova, kako bi građanima koji tog dana žele biti u Podgorici omogućili dolazak.

Iz DPS-a su rekli da je Predsjedništvo DF-a jasno saopštenjem, koje više “liči na šovinistički pamflet, nego na politički stav”, predstavilo kakve su prave namjere okupljanja u subotu, i otkrilo javnosti da iza najavljenog skupa stoji stranka.

“Ono što na pamet nije palo ni najekstremnijim političkim grupama od fašista do boljševika - da sazivaju političke mitinge usred crkava, smislili su domišljati Mandić, Knežević, Medojević i ostali članovi Predsjedništva DF, koji se tim činom kandiduju da uđu u istoriju političkog bešćašća i bizarnosti”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, pristalice DF iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) koje im to dozvoljavaju, svjesno zloupotrebljavaju Crkvu, jer takvi potezi ne predstavljaju skup vrijednosti istočno - pravoslavnog hrišćanstva, već jeres i skrnavljenje vjere.

“Jasno je, iz sadržaja i rječnika niza saopštenja, ne samo DF-ovog, već i svih njima srodnih političkih partija, poniklih iz iste matrice, da planirani događaj ima isključivo politički karakter”, naveli su iz DPS-a.

Očigledno je, kako su dodali, da je jedini cilj tog skupa pokušaj da se manipulacijama sačuvaju strane ekspoziture, skrivene pod plaštom vjerskih organizacija.

“Crna Gora je sekularna država i u takvoj državi se zakoni donose isključivo u parlamentu. Vjerske organizacije, ma kako god se zvale i na kakav god status pretendovale, nigdje, pa neće ni u Crnoj Gori, imati status zakonodavne vlasti”, navodi se u saopštenju.

Iz te stranke su istakli da Crna Gora, kao članica NATO-a i predvodnica pregovaračkog procesa o članstvu u EU, u svim oblastima pa i u slobodi vjeroispovijesti, usklađuje zakondavstvo sa najvišim međunarodnim standardima.

Kako se navodi, takvi zakoni potrebni su Crnoj Gori da bi se konačno doveli "k poznaniju prava" vječiti negatori crnogorske države i svega što je simbolizuje.

Iz DPS-a su rekli da su takvi pozivi i prijetnje DF-a samo još jedna podvala i potcjenjivanje sopstvenih građana, nakon niza neuspjelih pokušaja da ih zloupotrijebe za isključivo svoje, a ne interese srpskog naroda, iza koga se nevješto skrivaju.

“Što se tiče nekih njihovih "saboraca" iz SPC, koji više i ne kriju da bi radije posezali za oružjem nego za kandilom, oni su ovim pokazali da je njihova zakletva imovina, a ne vjera i bogosluženje”, naveli su iz DPS-a.

Sve to, kako su ocijenili, ukazuje na to da ih je najmanje briga za crkvu i za istinske vjernike, već pokušavaju da manipulišu i da ih koriste u “svojoj nečasnoj raboti podrivanja države Crne Gore i njenog multietničkog sklada”.

“U tim svojim nečasnim činjenjima se ne libe ni da jasno pretvore hram Hristovog vaskresenja, u čijem je podizanju značajno pomogla država Crna Gora, u političko sastajalište sa kojeg treba ponovo nasrnuti na temelje te iste države”, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da njihovi ratni pokliči kojima poručuju da će svojim životima i oružjem braniti objekte, zvuče prije prazno i otužno, nego hrišćanski i pravoslavno.

“Znaju oni odlično da ih niko ne napada, niti će ih napadati, a sa takvom retorikom i ponašanjem upravo oni su najveći protivnici crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori”, naglasili su iz te partije.

Kako su naveli iz DPS-a, uvjereni su da građani Crne Gore neće ponovo nasjesti na provokacije i pokušaje raspirivanja međunacionalne mržnje i podizanje političkih tenzija, “jer već imaju višedecenijsko iskustvo sa istom rabotom sa istih adresa”.

“Nije im uspijevalo do sad, neće ni ovog puta”, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti