"Crna Gora posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta"

Autor:

Crna Gora će ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende, poručio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane (MO), Slobodan Filipović.

0
A- A A+
Ministarstvo odbrane Foto: MONDO/Jovana Delać

  On je, na sastanku sa zamjenikom ministra nacionalne odbrane Litvanije, Vitautasom Umbrasasom, istakao značaj saradnje dvije države u oblasti odbrane, uz očekivanje njenog jačanja kao doprinosu kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Filipović je informisao sagovornika o reformama sprovedenim u sistemu odbrane Crne Gore, o aktuelnim projektima u njegovoj modernizaciji i učešću Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama.

“Naglasio je da će Crna Gora ostati posvećena jačanju odbrambenih kapaciteta u skladu sa prioritetima NATO agende i istakao spremnost Crne Gore za pružanje pune podrške u borbi protiv savremenih prijetnji miru i stabilnosti”, kaže se u saopštenju MO.

Filipović je kazao da je saradnja sa savezničkim državama jedan od prioriteta Crne Gore u spoljnoj politici.

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom odbrambenom saradnjom Crne Gore i Litvanije, posebno u pogledu treninga i obuka.

On je, u razgovoru sa Vitautasom, naglasio da je Crna Gora posvećena jačanju nacionalnih odbrambenih sposobnosti i kapaciteta, koji će pružiti doprinos i kolektivnim sposobnostima Alijanse za suočavanje sa izazovima.

Ivanović je kazao da će država ostati posvećena unapređenju odbrambene saradnje Crne Gore i Litvanije, implementacijom zajedničkih aktivnosti i projekata, ne samo na bilateralnoj osnovi, već i sa ostalim zemljama saveznicama.

Umbrasas je tokom oba susreta istakao da Crna Gora predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju evroatlantske integracije i da sveobuhvatne reforme koje je ona sprovela u cilju unapređenja sistema odbrane, preporučuju državu kao kvalitetnog i pouzdanog saveznika i partnera.

“On je izrazio zadovoljstvo mogućnostima jačanja odbrambene saradnje dvije države, naglašavajući da će Litvanija dati puni doprinos na tom planu, kao i spremnost za učešće u svim aktivnostima koje unapređuju odbrambene kapacitete dvije zemlje, kako na bilateralnoj, tako i na multilateralnoj osnovi”, navodi se u saopštenju.

Sve vijesti