Šta sve nudi ljepota crnogorske prirode

Očaravajuća priroda, istorija i savršen geografski položaj čine našu zemlju izuzetno atraktivnom turistima, koji pristižu u sve većem broju kako bi upoznali divlju ljepotu Crne Gore

Šta sve nudi ljepota crnogorske prirode Foto: MONDO/Predrag Vujić

U našoj zemlji vjerovatno da ne postoji mjesto koje nema šta da ponudi – bilo da je riječ o znamenitostima, prirodi, provodu ili odmoru. A ono što je najinteresantnije, za upoznavanje Crne Gore nije potrebno puno vremena.

Idealan dan u Crnoj Gori: Sa planine na more! (VIDEO)

BOKOKOTORSKI ZALIV

Tragovi mletačke kulture, crnogorske tradicije i primorskog duha osjećaju se na svakom koraku u ovom jedinstvenom zalivu, koji je, zbog Lovćena i Orijena inspirisao moreplovce da nazovu našu zemlju sadašnjim imenom.

Obišli smo Kotorske bedeme, evo kako izgledaju! (VIDEO)

Boka Kotorska, sa svoja tri grada i okolnim mjestašcima, sa pravom je biser Jadrana i jedan od najljepših zaliva svijeta.

Ovo je mjesto na kojem je Šantić napisao pjesmu "Boka"

Bogata ostrvima, istorijskim znamenitostima, vjerskim objektima, spomenicima i kulturnim sadržajem, Boka je mjesto čijem se obilasku definitivno vrijedi posvetiti.

boka kotorska bokokotorski zaliv Foto: Mondo/Mirko Šljivančanin

NACIONALNI PARKOVI

Crna Gora, iako geografski mala, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj prirodi raspolaže sa čak pet nacionalnih parkova.

 Nacionalni park Skadarsko jezero i četiri planine – Durmitor, Prokletije, Biogradska gora i Lovćen, nadmašuju svojom ljepotom jedan drugog.

Bilo da sa Lovćena gledate na Boku, plovite Skadarskim jezerom, divite se vrhovima Prokletija, durmitorskim jezerima ili rijekama Biogradske gore, napunićete baterije ponijeti utiske za prepričavanje.

crno jezero Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

KANJONI

Ono što je sve atraktivnije i lokalnim ljudima i posjetiocima su crnogorski kanjoni, još uvijek neotkrivni do kraja.

Crnogorski kanjoni za koje mnogi nisu čuli! (VIDEO)

Pored najdubljeg kanjona u Evropi i drugog u svijetu, kanjona Tare, u našim stijenama nalaze se i mnogi drugi, jednako fascinantni i misteriozni.

Ukoliko ste ljubitelji ekstremnih sportova i ekspedicija, kanjon Nevidio, Grlje, Morača, Cijevna, Škurda, Mrtvice i mnogi drugi pružiće vam nezaboravno iskustvo.

Kanjon Nevidio Foto: MONDO

RIJEKE

Posjeta kanjonima podrazumijeva i uživanje u aktivnostima koje se nude na najčistijim rijekama u Evropi. Na čelu sa Tarom i njenim nezaobilaznim mostom i raftingom, crnogorske rijeke nude posjetiocima i divne plaže poput onih duž Cijevne, Lima, Ribnice, Morače...

Podgorički mostovi, jeste li znali ovo o njima? (VIDEO)

Piva i Tara Foto: MONDO/Predrag Vujić Piva i Tara

PLAŽE

Naša obala bogata je nevjerovatnim plažama za svačiji ukus – od onih pješčanih, kamenitih, ponti, na otvorenom moru, u zalivu, pustih i onih sa gužvom.

Vjerovatno najpoznatija je Velika plaža, pješčana obala dugačka oko 12 kilometara, sa brojnim kafićima čiji izgled ne narušava ljepotu ove plaže, već je upotpunjuje.

Prva kupališta za kućne ljubimce u Budvi i Baru

U ovim krajevima nalazi se i Ada Bojana, ostrvo troglastog oblika, sa jedne strane zapljusnuto riječnom, a sa druge morskom vodom.

Ni Barska obala ne zaostaje sa ljepotom i kristalnom bistrinom vode na plažama poput Utjehe, Dobrih voda, Kraljičine plaže i drugih.

Za one koji vole prave ljetnje gužve i provod na plažama, tu je Budva, odnosno Bečići, Rafailovići, Sveti Stefan, Miločer, Mogren, Jaz, Trsteno, Ploče...

Besplatne ležaljke i suncobrani popodne!

Boka Kotorska, pored prijatnih zalivskih ponti i plažica stvorenih za djecu, može se pohvaliti blizinom poluostrvu Luštica, koje sakriva pravo blago Jadranskog mora.

Osim popularnih Plavih horizonata i Oblatna, ovdje se nalaze i nevjerovatne plaže poput Pecke, Žanjica, Rosa, Mirišta, i bezbroj skrivenih mjesta, stvorenih za uživanje.

Budva, more, plaža, Crna Gora Foto: MONDO/Predrag Vujić

Kakav je turistički potencijal Podgorice? (VIDEO)