Zaživjela nova regionalna planinarska staza

Autor:

Potpuno nova regionalna planinarska staza koja se proteže od planine Mokre Gore iz Crne Gore, preko Kosova do Srbije otvorena je u Zubinom Potoku, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju

Zaživjela nova regionalna planinarska staza Foto: RCC, Institute for Territorial Economic Development

Stazu je pripremio Institut za teritorijalni ekonomski razvoj InTER uz pomoć programa bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih turizmu koji sprovodi RCC, a finansira Evropska unija (EU).

U okviru nove staze Mokra Gora je brendirana kao Ljepotica Balkana.

Vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri RCC-u, Snježana Derviškadić, kazala je da je staza na Mokroj Gori dobrodošao dodatak ponudi avanturističkog turizma Zapadnog Balkana i rute Via Dinarica.

„Iako nije dio Dinarida, Mokra Gora je povezana sa Dinaridima u Crnoj Gori i prostire se na oko 100 kilometara u pravcu sjevera, vodeći posjetioce u unutrašnjost. Već postojeća atrakcija avanturističkog turizma, Via Ferrata, sada je na stazi Mokre Gore što joj daje dodatnu draž,“ rekla je Derviškadić.

Iz RCC-a je saopšteno da je nova staza rezultat opsežne regionalne saradnje.

„U pripremi staze InTER se udružio sa opštinom Tutin, Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka, nevladinom organizacijom Marimangat iz Peći i planinarskim klubom Ahmica iz Rožaja. Zajedno su mapirali stazu, obavili GPS praćenje, postavili signalizaciju i informativne table, pripremili jednodnevne planove puta i već realizovali prvo studijsko putovanje duž ove staze“, navodi se u saopštenju.

Direktor InTER-a, Dragiša Mijačić, kazao je da je kao neko ko je iz Zubinog Potoka uvijek bio zaljubljen u Mokru Goru.

„Razvijanje sadržaja avanturističkog turizma na ovoj prelijepoj planini počeli smo prije nekog vremena, uključujući i Via Ferrata Berim, jednu od najatraktivnijih u Evropi. Međutim, razvoj staze koja se povezuje na Via Dinaricu i uvrštavanje Mokre Gore kao dijela ove megastaze, pomoći će nam da je bolje promovišemo kako na regionalnom, tako i na stranim tržištima, kao i da dovedemo više posjetilaca na ovaj dio Balkana,“ rekao je Mijačić.

On je kazao da je posebno ponosan na činjenicu da su svi saradnici koji su radili na pripremi staze, bez obzira da li iz Rožaja, Peći, Istoka, Zubinog Potoka ili Tutina, uvidjeli istu korist koju će ta staza imati za lokalne zajednice i mislili isto u vezi pretvaranja Mokre Gore u nešto više, u prepoznatljiv brend prave Ljepotice Balkana.

Sve vijesti