Putin: SAD vode prvi tehnološki rat, Rusija je protiv

Autor:

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da bi monopolizacija tehnologija donijela razorne posljedice po cijeli svijet.

Putin: SAD vode prvi tehnološki rat, Rusija je protiv Foto: Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je svjetsku javnost na pokušaje nekih zemalja da uspostave monopol nad novim tehnologijama, što, kako kaže, može dovesti do razarajućih posljedica. "Monopol uvijek znači da su profiti koncentrisani u rukama nekolicine na račun svih ostalih", rekao je Putin na plenarnoj sjednici drugog dana održavanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu SPIEF, javlja izvještač Tanjuga.

"U tom smislu, pokušaji monopolizacije novog talasa tehnologija i ograničavanje pristupa njegovim plodovima podižu na potpuno novi nivo pitanje globalne nejednakosti između zemalja i regiona i unutar država. Mi smatramo da je ovo glavni izvor nestabilnosti", rekao je on. Prema riječima Putina, to je, zapravo, pokušaj uspostavljanja dva svijeta između kojih će se jaz stalno povećavati. "Dok neki ljudi imaju pristup najnaprednijim sistemima obrazovanja, zdravstvene zaštite, modernim tehnologijama, drugi nemaju izgleda i nemaju šanse ni da izbegnu siromaštvo, a neki čak balansiraju na ivici opstanka. Sistem nikada neće biti stabilan i uravnotežen ako se zasniva na sve očiglednijoj nepravdi“, rekao je Putin.

On se, takođe osvrnuo na situaciju kroz koju prolazi kineska kompanija Huawei: "Postoje pokušaji ne samo da se ona skrajne, već očigledno da se silom istisne sa globalnog tržišta. U nekim krugovima se ovo kvalifikuje kao prvi tehnološki rat u nadirućoj digitalnoj eri", dodao je Putin.

Komentarišući aktuelni model svjetskih ekonomskih odnosa, ruski predsjednik je ocijenio da je on u krizi, iako globalna ekonomija bilježi rast posljednjih godina. "Zvanično, nedavni rast globalne ekonomije imao je pozitivne rezultate: u periodu 2011-2018, godišnji rast je u prosjeku iznosio 2,8 odsto, pri čemu je on u posljednjih nekoliko godina bio i nešto iznad tri procenta. Ali, po našem mišljenju, mišljenju lidera država, svi mi treba iskreno da priznamo - uprkos ovom rastu, postojeći model međunarodnih ekonomskih odnosa, nažalost, još uvijek je u krizi", naveo je Putin.

Kaže da rastuća konkurencija objašnjava zašto lideri pojedinih zemalja ovih dana sve više koriste "jezik sankcija" protiv rivala. "Prethodni obrasci su zapravo stavili zapadne zemlje u ekskluzivnu poziciju... dajući im ogromnu prednost i predodredivši njihovo liderstvo. Drugim zemljama nije ostavljena opcija, već da idu svojim stopama. Kada je ovaj komforan, uvreženi sistem počeo da se trese, kada su konkurenti odrasli, dolazi do talasa aspiracija i želja da se po svaku cijenu zadrži dominacija", objasnio je Putin.

Šef ruske države je zaključio da su zemlje, koje su nekada priznavale principe slobodne konkurencije, sada počele da koriste jezik trgovinskih ratova i sankcija.

Sve vijesti