Ovo roditeljima najteže pada

Autor:

Evo šta je roditeljima izvor najvećeg stresa.

Ovo roditeljima najteže pada Foto: Guliver/Getty images, kieferpix

Istraživanje jedne britanske organizacije za brigu o deci pokazalo je da je roditeljima glavni okidač za stres haos u kući, koji teško da možete da izbegnete dok su deca sasvim mala.

Sledeća na listi je neispavanost, a zatim i briga oko pronalaženja odgovarajućeg vrtića ili bebisiterke.

U anketi je učestvovalo više od 4.000 roditelja oba pola, i skoro polovina njih (dve petine) priznalo je da je njihovo mentalno stanje u nekom trenutkui uticalo na odnos prema deci.

Veći problem od ponašanja dece za 60 odsto roditelja predstavlja haos u kući, to ih brine čak više od mogućnosti da recimo dete odluta u gužvi na nekom javnom mestu (verovali ili ne).

Za 55 odsto onih roditelja koji su učestvovali u ovom istraživanju hronična neispavanost je najveći izvor stresa, dok se 30 odsto sekira oko toga da li će naći dobar vrtić za dete.

Ovi podaci slažu se sa statistikom britanske Fondacije za mentalno zdravlje, koja kaže da 68 odsto žena i 57 odsto muškaraca koji imaju problema sa mentalnim zdravljem ima decu.

Mnogo je stresora prati odgajanje dece, ali interesantno je da ljude toliko uznemirava nered u kući, mada bi se to moglo objasniti činjenicom da se sa time susrećete svakog dana, kad imate malu decu.

Roditeljstvo može da bude stresno, naročito u početku, dok se ne uhodate i dok brinete da li sve radite dobro.

Ali, treba da se opustite jer je taj strah da li će sve biti u redu i da li ćete biti dovoljno dobri roditelji najveći izvor stresa.

Vi ste najbolji mama i tata na svetu, za vaše dete. I kad ste umorni, i kad ste nervozni i kad ste zabrinuti da li sve radite kako treba, najbolji ste na svetu - vašem detetu. To je jedino što treba da imate na umu.

Sve vijesti