Đukanović: Za Kosovo nemoguće jednostrano rješenje

Autor:

Predsjednik Milo Đukanović učestvuje na prestižnom bezbjednosnom forumu u Bratislavi, na poziv rukovodećeg tima GLOBSEC-a.

Đukanović: Za Kosovo nemoguće jednostrano rješenje Foto: Služba za informisanje predsjednika

Đukanović učestvuje u panel diskusiji posvećenoj Zapadnom Balkanu, u kontekstu njegove evropske perspektive i rješavanja preostalih otvorenih pitanja.

Rješenje pitanja Kosova je važno za regionalnu stabilnost, ali i za Evropu, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Bratislavi, na forumu u okviru GLOBSEC 2019 foruma.

“Zaista se nadam se će Vučić i Tači nastaviti dijalog. Mislim da je najvažnije da se taj dijalog nastavi, da se učesnici vrate za sto”, kazao je Đukanović i dodao da se nada da je rješenje problema Kosova moguće.

Video sa panela pogledajte OVDJE, predsjednik Milo Đukanović je na 19:45 minutu

GLOBSEC panel Foto: Služba za informisanje predsjednika

On je istakao da pitanje Kosova mora biti rješeno komprisom, poštujući interese obje strane.

Predsjednik je kazao da pitanje Kosova, nije samo regionalni, nego i širi problem.

Đukanović je rekao da neriješeni odnosi između Srba i Albanaca već dugo opterećuju čitav region i da to pitanje treba riješiti ali da rješenje nikako ne može biti jednostrano.

Vučić je na samom početku panela posvećenom dijalogu Beograda i Prištine uoči samita u Parizu rekao da je svet podijeljen - pola je priznalo nezavisnost Kosova, a druga polovina ne, a da prištinski lider Hašim Tači misli da ono pripada samo kosovskim Albancima. Vučić je naglasio da je mir potreban, ali i da su neke od opcija koja je Srbija bila rada da predloži naišle ne samo na odbijanje u međunarodnoj zajednici već i u samoj Srbiji.

Tači je kao argument iznio da "Srbija sprečava članstvo Kosova" u međunarodnim organizacijama na šta mu je Vučić odgovorio da toga nema u sporazumu niti da to ima ikakve veze sa Uneskom i Interpolom već sa EU, a te organizacije nisu ni u kakvoj vezi sa Evropskom unijom.

GLOBSEC Bratislava forum, koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom za vanjske i evropske poslove Slovačke Republike, tradicionalno okuplja veliki broj učesnika, političkih lidera i istaknutih mislilaca, i uz Svjetski ekonomski forum i Minhensku bezbjednosnu konferenciju predstavlja jednu od najvažnijih konferencija o strateškim pitanjima u Evropi.

Sve vijesti