Evroliga zove: Budućnost, Partizan ili Ritas

Autor:

Budućnost ima šanse za dobijanje vajld-kard pozivnice zahvaljujući organizacionom i takmičarskom napretku kluba iz Morače

0
A- A A+

KK Budućnost - KK Mornar Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

  Jedna karta za raj i dalje je na čekanju. Evroliga čeka da se završe sva nacionalna košarkaška prvenstva i onda će odlučiti ko će dobiti specijalnu pozivnicu da naredne sezone igra najjače evropsko takmičenje.

Kako piše današnja Pobjeda tri tima su u najužoj konkurenciji, a među njima i naš šampion Budućnost Voli.

"Budućnost ima šanse za dobijanje vajld-kard pozivnice da nastupa u Evroligi naredne sezone, zahvaljujući organizacionom i takmičarskom napretku kluba iz Morače", ističe Pobjeda.

Kako isti list saznaje, tri glavna kandidata za dobijanje vajld-kard pozivnice su beogradski Partizan, litvanski Ritas i Budućnost. Ostali kandidati Lokomotiva Kubanj, Uniks i Darušafaka lošije se kotiraju, kao i berlinska Alba, koja će mjesto u Evroligi najvjerovatnije izboriti plasmanom u finale njemačke Bundeslige.

Kada su u pitanju organizacioni kriterijumu ne radi se samo o budžetu za narednu sezonu, već o dugoročnoj stabilnosti budžeta a Budućnost Voli je od dolaska aktuelne uprave na ljeto 2011. godine sanirala sve dugove i sve zarade isplaćivala redovno.

Partizan?  Beogradski velikan je opterećen dugoročnim dugovanjima. Njegova prednost je imidž bivšeg prvaka Evrope. Brojni proslavljeni bivši igrači i treneri Partizana lobiraju da beogradski klub dobije mjesto u Evroligi. Takođe, predsjednik Ostoja Mijailović obećava veliki budžet ukoliko do plasmana u elitu dođe.

Međutim...

Činjenica je da se već godinama uprava "crno-bijelih" bori da isprati ritam isplate zaostalih dugovanja na godišnjem nivou.

Jasno je isto tako da je u posljednjih pola decenije, na takmičarskom planu, Budućnost Voli u prednosti, jer postiže drastično bolje rezultate. U sve to dodaje Pobjeda izuzetan utisak koji je predsjednik Evrolige Bertomeu ponio iz Podgorice prilikom posjete Budućnosti u renoviranoj "Morači" u februaru, je važan faktor pri odlučivanju.

Ritas? Klub iz litvanskog grada Kaunasa za koji nastupa naš reprezentativac Derek Nidam, je interesantna opcija za Evroligu. Aduti tog kluba su i finansijska stabilnost i velika podrška navijača, kao i izuzetni rezultati u Evrokupu u godinama za nama.

U svakom slučaju Evroliga će brzo morati da donese odluku, a od toga će zavisiti i u kojem sastavu će Budućnost nastupiti naredne sezone.

Sve vijesti