Nekoliko dobrih razloga da gledate horore zajedno

Autor:

Bez obzira na to da li volite da ispitujete granice sopstvenih strahova ili ne, kad se uplašite zajedno, to će vas dodatno zbližiti.

Nekoliko dobrih razloga da gledate horore zajedno Foto: Guliver/Getty images, masta4650

Postoji gomila zabavnih stvari koje možete da radite sa osobom koju volite, ali gledanje horor filmova ili serija je jedna od najkorisnijih za vaš odnos. Evo zašto je to dobro.

Fizički kontakt

Kad se uplašimo, prirodna reakcija je da se privijemo uz osobu koju volimo. Iako ne djeluje tako na prvi pogled, horor film može biti odlična "uvertira" za nešto više.

Otkrivate nove stvari jedno o drugom

Jedan od najboljih načina da nekoga bolje upoznate je da shvatite šta ga plaši. I horor film je odličan početak, naročito ako je vaša veza još "svježa".

Oslobodićete se stresa

Trenuci visokog emocionalnog naboja, kojih svakako ima kad gledate nešto što vas plaši i budi vam radoznalost u isto vreme su i trenuci u kojima se oslobađamo stresa. Osobe koje generalno vole uzbuđenja, "adrenalinski zavisnici" često vole horore jer njihov organizam na stres reaguje na specifičan način, pokazale su naučne studije. Film koji izaziva strah će podići otkucaje srca i izazvati osjećaj da moramo da uložimo određenu energiju. Iz toga izvlačimo nešto pozitivno u kontekstu emocija, osjećamo se živim, svesniji smo sopstvenog tijela, kao posle intenzivnog treninga na primjer, i dobro je da taj osjećaj podijelite sa partnerom.

Preplaviće vas dopamin

Kad gledamo nešto što nas plaši, luči se hormon dopamin koji podstiče osjećaj bliskosti. Dopamin je neurotransmiter, hemikalija koja prenosi signale u mozgu. Pored mnogih drugih stvari, dopamin ima glavnu ulogu u signaliziranju osjećaja uživanja i radosti kada radimo nešto što nas usrećuje.

Razgovaraćete više

Komentarisaćete film, smijaćete se sopstvenom strahu ili ćete "peckati" jedno drugo oko toga ko se više uplašio.

Postaćete svjesni sopstvene (i partnerove) ranjivosti

Kad smo uplašeni, dozvoljavamo drugima da vide našu ranjivu stranu, onu koju pod normalnim okolnostima krijemo od okoline.

Shvatićete koliko vas zabavlja to da se "plašite zajedno"

Kad prvi put uradite ovako nešto, shvatićete da je zajedničko gledanje horora mnogo zabavnije od romantičnih komedija. Eto dodatnog plusa.

Pogledajte i bonus video:

Izvor: Jelena Đurović/MONDO

Tagovi:
Sve vijesti