Fijat odustao od spajanja sa Renoom

Autor:

Ovim spajanjem ostvarile bi se značajne uštede, a posebno u razvoju novih tehnologija, poput onih za električna vozila, ali "negde je zapelo" - da li u Francuskoj ili Japanu, ne zna se.

0
A- A A+
reno nisan Foto: promo/Renault SAS/Luc PERENOM

Upravni odbor Fijat Krajsler Automobila (FCA) je na sastanku, kojim je predsedavao Džon Elkan, predsednik grupacije, doneo odluku odmah povuče predlog o spajanju sa Renoom.

 FCA i dalje smatra da bi ova transformacija bila racionalna ponuda i da ju je javnost prihvatila sa razumevanjem. Ovim spajanjem ostvarile bi se značajne uštede, a posebno u razvoju novih tehnologija, poput onih za električna vozila, stoji u saopštenju kompanije.

Ipak, jasno je da je trenutno politička situacija u Francuskoj takva da ova izmena nije izvodljiva u ovom trenutku, saopštio je FCA.

Država je najveći deoničar u Renou sa 15 odsto udela.

FCA se zahvalila Renou i njenom rukovodstvu, kao i partnerima u alijansi - Nisanu i Micubišiju, na konstruktivnom učešću u ovom predlogu.

Prst je uperen na francusku vladu, čiji su uslovi za konačni sporazum bili premalo "kapitalistički" - da se spajanje završi kao deo postojećeg saveza izmedju Renoa i Nisana, da se sačuvaju francuski poslovi i fabrike, da se stvori uprava koja će poštovati ravnotežu izmedju Renoa i Fiat Krajslera i da se osigura učešće u inicijativi Nemačke za električne baterije.

"Ispunjena su tri uslova, ali Nisanov pristanak za spajanje ostao je nerešeno pitanje", izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Francuski ministar bio je direktniji od FCA, rekavši da je Fiat Krajsler kriv za propadanje spajanja, stavljajući "veliki pritisak" na Reno da brzo prihvati ponudu ili da je napusti.

Fiat Krajsler nije odgovarao na optužbe francuske vlade, a Nisan je odbio da komentariše trenutnu situaciju.

Tagovi:
Sve vijesti