KSCG: Sudija Vojinović oštetio Mornar u majstorici!

Autor:

Sudijska komisija KSCG potvrdila je da je Mornar s razlogom uputio žalbu nakon majstorice finala Super lige u kojoj je Budućnost izborila titulu!

KSCG: Sudija Vojinović oštetio Mornar u majstorici! Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Košarkaški savez Crne Gore priznao je da je Mornar oštećen u finišu majstorice finala Super lige, odlukom sudije Radomira Vojinovića da dosudi nesportski faul Strahinji Mićoviću nakon kontakta sa Nemanjom Gordićem, ali nije i poništio ovu utakmicu tako da, za sada, titula ostaje u Podgorici!

"Za sada" jer treba sačekati reakciju Mornara koji bi sada mogao da uputi žalbu i na odluku komesara za takmičernje KSCG koji nije poništio utakmicu iako je sudijska komisija utvrdila da je sudija Vojinović oštetio Barane u spornoj situaciji!

Podsjetimo, sudija Vojinović dosudio je nesportsku ličnu grešku Mićoviću nakon kontakta sa Gordićem, na 6,8 sekundi prije kraja pri rezultatu 73:72 za Budućnost. Mornar je uputio žalbu na ovu odluku a u reagovanju barskog kluba tim povodom navedeno je da je ova greška direktno odlučila pobjednika finala. 


Sudijska komisija KSCG u sastavu Veselin Begović, Zoran Šutulović i Mile Lakićević u obrazloženju odluke navela je:
U navedenom vremenu tj. 6.8 sekundi prije kraja četvrte četvrtine, sudija Radomir Vojinović je loše procijenio i donio pogrešnu odluku da nakon kontakta između igrača Budućnost Volija Nemanje Gordića i igrača Mornara Strahinje Mićovića dosudi ličnu grešku igraču Mornara, koja automatski po pravilima igre mora biti sankcionisana sa nesportskom greškom (u posljednja dva minuta četvrte četvrtine svaki faul prije nego što se lopta izvede mora biti sankcionisan kao nesportska greška).Navedeni kontakt prouzrokovao je Gordić tako što je uhvatio Mićovića (hooking), koji se nalazio u legalnoj odbrambenoj poziciji".

Sudijska komisija predložila je da se od naredne takmičarske sezone u Propozicijama Erste lige predvidi uvođenje IRS sistema (mogućnost pregledanja ponovljenog snimka).

"Ovaj sistem bi umnogome pomogao da se ovakve ili slične situacije izbjegnu i prevaziđu. Naglašavamo da ovaj sistem već koriste: FIBA, Evroliga, ABA liga i mnoge nacionalne federacije za svoja takmičenja“​, navodi se u saopštenju.

Komesar za takmičenje KSCG Miomir M. Mugoša, međutim, nije poništio utakmciu uz obrazloženje: "Imajući u vidu da se ne radi o materijalnoj povredi pravila igre, peta utakmica finala play off-a između KK Budućnost Voli i KK Mornar Bar je registrovana postignutim rezultatom 76:72 u korist KK Budućnost Voli".

Izvor: YouTube/KK Mornar BarSve vijesti