Reno na prekretnici: Fijat, Nisan, država, sindikati…

Autor:

Francuska kompanija još nije donela odluku o udruživanju sa Fijatom

0
A- A A+
reno nisan Foto: promo/Renault SAS/Luc PERENOM

Reno je odložio odluku o udruživanju sa Fijat Krajsler Automobilima (FCA), a koja bi mogla da preoblikuje globalnu autoindustriju, piše AP.

Dogovor još uvek izgleda verovatan, ali se suočio s novim kritikama vodećih sindikata Renoa i pitanja svog japanskog partnera Nisana.

Francuska vlada, koja ima 15 odsto udela u Renou, takođe postavlja uslove za dogovor, uključujući garancije za zaposlene, kao i da operativno sedište bude u Francuskoj. Ukoliko dogovor bude postignut, vlasnički udeo francuske države u Renou mogao bi biti prepolovljen.

Reno-Nisan

Sporazum bi takođe mogao da ima duboke posledice po dvadesetogodišnji savez Renoa sa Nisanom, koji je već oslabljen krizom izazvanom hapšenjem i smenjivanjem bivšeg predsednika alijanse Karlosa Gosna.

Odbor Renoa sastaće se ponovo u sredu uveče kako bi nastavio da "razmatra sa zainteresovanošću" predlog Fijata o udruživanju, naveo je francuski proizvođač automobila u saopštenju.

Sastanak o dogovoru u utorak završen je bez zaključka.

Kompanija nije objasnila zašto, ali zvaničnik francuske vlade kaže da članovi odbora ne žele da "hrle" ka dogovoru i da traže saglasnost o svim delovima potencijalnog spajanja.

Taj francuski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je za AP da još uvek treba ispuniti uslove koje je izneo francuski ministar finansija.

Dogovor o spajanju doneo bi obema kompanijama uštedu od pet milijardi evra, ali radnici strahuju da bi moglo doći do otpuštanja.

Ako bude sklopljen dogovor vredan 31 milijardu evra, novu grupaciju bi vodio potomak porodice Anjeli, Džon Elkan, rekli su za Rojters izvori upoznati sa pregovorima, dok bi predsednik Renoa, Žan-Dominik Senar, verovatno postao glavni izvršni direktor.

Tagovi:
Sve vijesti