PROGNOZA: Pakleno ljeto, Balkanu prijete opasne oluje

Autor:

Portal "Akjuveder" (Accuweather) predviđa da će ljeto u Evropi biti izrazito toplo i sa opasnim prodorima žestokih oluja.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/Goran Sivački Ilustracija

U svom izvještaju Accuweather navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugalije i Španije do Poljske i Mađarske.

"Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kad su rekordne temperature izmjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko nedjelju dana", naveo je Erik Lester, jedan od meteorologa.

On je istakao da se temperature više od 38 stepeni Celzijusovih mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj, prenijeo je portal Ekspres.hr.

Meteorolog Tajler Rojs izjavio je i to da bi se temperature više od 40 stepeni Celzijusovih mogle očekivati u djelovima istočne i južne Francuske i to tokom i jula i avgusta, a da će najgore biti u Portugaliji i Španiji, gdje je moguće da zaređa nekoliko dana s temperaturama od 43 stepena Celzijusovih i više.

Ipak, vrućine neće zahvatiti kompletnu Evropu.

Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina biće Skandinavija i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina padavina.

Prošlog ljeta tamo je palo manje od 50 odsto prosjeka padavina, dok će ove to biti između 70 i 100 odsto, što znači da ovog ljeta napokon ne bi trebalo biti užasnih naslova o požarima unutar sjevernog polarnog kruga.

Vrućine ne bi trebalo da budu tako brutalne ni na Balkanu, ali uz, kako navode, vrlo gadnu cijenu jer se na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na sjeveru, te Bugarske na istoku, predviđaju grmljavinske oluje.

"Ove oluje donijeće brojne gromove, poplave i razorne vjetrove sa gradom. Najsnažnije oluje biće u stanju da stvore tornada", kazao je Rojs.

Sve vijesti