Da li vredi "doplatiti" za dečje kreme za sunčanje

Autor:

Evo da li ima neke razlike između sredstava za zaštitu od sunca namenjenih deci i onih za odrasle.

Da li vredi "doplatiti" za dečje kreme za sunčanje Foto: Guliver/Getty images, Ridofranz

Godinama već preporučuje se da nos ne pomolimo na sunce bez sredstava za zaštitu od UV zračenja sa odgovarajućim faktorom. Ako imate decu, možda ste se pitali da morate da kupujete dve vrste preparata, jedan za klince, jedan za vas, naročito kad uzmete u obzir da se ta pakovanja retko potroše tokom desetak dana letovanja.

"Ne morate kupovati različite preparate, svojim pacijentima često preporučujem da koriste sredstva za zaštitu od sunca namenjena deci", kaže dermatolog dr Dendi Engelman.

Ako se pitate da li postoji neka razlika između preparata namenjenih deci i onih za odrasle, najkraći odgovor bi bio - ne. Ili, ne naročita, osim što su preparati za decu obično oni na mineralnoj bazi, bez hemijskih filtera, čime se smanjuje mogućnost iritacije kože. Ali, isti takvi postoje i za odrasle osobe sa osetljivom kožom.

Da li to znači da deca mogu da koriste i sredstva namenjena odraslima? Da, ali, samo ona sa mineralnom formulom, kaže dr Engelman.

"Trebalo bi da birate sredstva koja sadrže ili cink-oksid, ili titanijum-dioksid, ili kombinaciju ta dva sastojka", objašnjava ona.

Osim toga, preparat za zaštitu od sunca trebalo bi da pruža širok spektar zaštite od zračenja (UVA/UVB), najmanje 30.

Imajte u vidu da samo to što na nečemu piše da je namenjeno deci ne znači da to sredstvo mora da zadovoljava ove kriterijume. Postoje i preparati namenjeni deci koji sadrže hemijske filtere, kao što su avobenzon, oksibenzon i oktinoksat, koje bi trebalo da izbegavamo.

Ako za decu koristite sredstva sa hemijskim filterima, može doći do iritacije nežne, mlade kože.

Kako da odaberete preparat? Pažljivo čitajte deklaracije, pošto nema prevelike razlike između sredstava namenjenih deci i onih za odrasle. U oba slučaja, sredstva za zaštitu od sunca mogu da budu sa hemijskim filterima (koje bi trebalo da izbegavate) ili na mineralnoj bazi (koja je OK).

Odaberite preparat koji je na mineralnoj bazi, sa faktorom zaštite najmanje 30, za celu porodicu, i nanosite ga na svaka dva sata dok ste napolju sa decom.

Sve vijesti