Đukanović: Ne razgraničavaju se samo Srbija i Kosovo

Autor:

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da je danas na Balkanu ključno pitanje kako će se završiti dijalog između Beograda i Prištine.

0
A- A A+
Milo Đukanović Foto: MONDO/Gordana Bojanić

On je ocijenio da će se, ako se sada propusti šansa, izgubiti godine, a rješenje, kaže, vidi u primjeni Badinterove formule.

On je na devetom To Be Secure (2BS) Forumu u Budvi, gdje je govorio zajedno sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, rekao da je najvažnije da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Tači sada vrate za sto i da bi svaki propušteni dan mogao da udalji od rješenja, prenijele su Vijesti.

Ðukanović je rekao da ima povjerenje u aktere koji pregovaraju, i dodao da je on kojim slučajem akter da bi pokušao da nađe rješenje poštujući Badinterovu formulu.

"Svako odstupanje nosi opasnost. Ne razgraničavaju se samo Srbija i Kosovo, čeka nas razgraničenje Srbije i Hrvatske, Srbije i Bosne, Bosne i Hrvatske", istakao je Đukanović, prenosi RTCG.

Zapadni Balkan se promijenio nabolje nakon Dejtonskog sporazuma, ali još nisu pobijeđene ideje velikodržavnih nacionalizama, a usporavanje evropskog puta dovelo bi do njihovog jačanja, smatraju i Đukanović i Tači.

"Svi mislimo da smo nakon Dejtonskog sporazuma pobijedili ideje velikodržavnih nacionalizama u regionu, ali nismo. Taj rat nije završen. Taj velikodržavni nacionalizam, njegova ideja je živahna i ciklično se obnavlja. Treba da zabrine što danas ima više razumijevanja za takve ideje na međunarodnim adresama", rekao je Đukanović.

Tači je ovog puta rekao da bi normalizacija odnosa Beograda i Prištine mogla brže da se desiti ako EU ponudi bržu perspektivu regionu.

Vučić: Srbija će odgovoriti na prijetnje Tačija

"Ako Kosovo ostane izolovano doći će do rasta nacionalizma i populizma, što nije u skladu sa evroatlantskim vrijednostima", naveo je oni dodao da "nema boljeg trenutka od sadašnjeg da bude postignut istorijski sporazum" između Beograda i Prištine.

To bi, kako smatra, doneo mir celom regionu, ali je dodao i da je to teško ostvariti.

"Korekcija granica - nema ništa strašnije od toga"

On je rekao da su pregovori Beograda i Prištine u krizi i ponovio da na dnevnom redu nikada nije bila razmjena teritorija.

Tači je takođe na ovom skupu rekao da bi najmudrija stvar za Srbiju bila da dozvoli zajednici na sjeveru da se integriše.

Sve vijesti