Čeferin: Svi će morati da ugoste tzv. Kosovo

Autor:

I države koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova ubuduće će morati da igraju protiv njihove fudbalske reprezentacije. To se ne odnosi na Srbiju i BiH koji će i dalje biti odvojeni odmah na žrebu.

Čeferin: Svi će morati da ugoste tzv. Kosovo Foto: Guliver/Harold Cunningham/Getty Images for UEFA

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) pooštrava svoja pravila kako bi sprečila države koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, da ignorišu kosovski fudbalski tim.

Oni će morati da budu primljeni sa svojim obeležjima. U suprotnom su moguće posledice.

"Ova politika obavezuje sve druge timove da prihvate da igraju protiv nacionalnih i klupskih timova tzv. Kosova, ako je to rezultat žreba, bilo na njihovoj teritoriji ili na teritoriji Kosova", rekao je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

Međutim, primećuje AP, postoje neke rupe u pravilima UEFA.

Kako objašnjava agencija, nova pravila odnose se na utakmice, koje se tokom kvalifikacija igraju kod kuće i u gostima, ali ne preciziraju šta će se dogoditi ako se, na primer, "kosovska" i španska reprezentacija plasiraju na Evropsko prvenstvo.

Španija je jedna od zemalja EU koje ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Tim tzv. Kosova i dalje će u žrebu kvalifikacija biti odvojen od reprezentacija s kojima ne igra iz bezbednosnih razloga, kao što su timovi Srbije i BiH.

Fudbaleri takozvanog Kosova igraće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje će se odvijati u gradovima u 12 država, od kojih četiri - Azerbejdžan, Rumunija, Rusija i Španija, ne priznaju samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

Sve vijesti