Na aukciji prodate obveznice vrijedne preko 63 miliona

Autor:

Na Montenegroberzi će danas i sjutra biti održana aukcija za prodaju druge tranše državnih obveznica u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta.

0
A- A A+
montenegroberza Foto: MONDO/Isidora Matović

  Iz Montenegroberze je saopšteno da ukupna emisija iznosi 140 miliona eura, a njena druga tranša 115,38 miliona.

„Obveznice druge tranše emituju se u ukupnoj količini od 115,38 hiljada obveznica, čija je nominalna vrijednost hiljadu eura po obveznici, a rok dospjeća pet godina, odnosno 2024. godine“, kazali su iz Montenegroberze.

Oni su objasnili da se radi o dužničkoj dugoročnoj obveznici, kao i da će vlasnicima biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata.

„Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu od tri odsto sa godišnjim rokom dospijeća počev od 22. aprila naredne godine“, rekli su iz Montenegroberze.

Obveznice će biti emitovane u skladu sa odlukom o emisiji državnih hartija od vrijednosti, koju je usvojila Vlada i rješenjem o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije državnih obveznica, koje je odobrila Komisija za tržište kapitala.

Simbol trgovine je GB2-2024.

Tokom prve emisije obveznica, koja je realizovana krajem aprila, emitovane su dvije serije od 140 miliona eura i 50 miliona eura, na period od pet i sedam godina.

Od petogodišnje emisije je realizovano oko 25 miliona eura, dok je sedmogodišnja emisija otkupljena u punom iznosu.

"Na današnjoj aukciji, ukupno je prodato 63.138 obveznica, ukupne vrijednosti 63.138.000,00 eura, odnosno 54,72 % od ukupne emisije druge tranše. Kada su pitanju učesnici u današnjoj kupovini državnih obveznica, obavještavamo vas da se kupovina realizovala preko dvije brokerske kuće i dvije banke, a prema nezvaničnim informacijama kupci državnih obveznica su uglavnom bile banke, osiguravajuće kuće, kao i određeni broj fizičkih lica. Kako tokom današnje aukcije nije realizovana prodaja cjelokupne količine obveznica, primarna prodaja ovih obveznica biće nastavljena i sjutra, odnosno u utorak 28.05.2019. godine, u periodu od 09:30 dо 14:00 časova", saopštili su iz Montenegroberze.

Tagovi:
Sve vijesti