Pokrenuli peticiju: Ispisaće djecu zbog njemačkog

Autor:

Izbor drugog stranog jezika u Osnovnoj školi „Risto Ratković” u Bijelom Polju uzburkao je javnost i natjerao jedan broj roditelja da peticijom traže svoja prava

Pokrenuli peticiju: Ispisaće djecu zbog njemačkog Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Kako ističe jedan od roditelja Severin Obradović, inače profesor u ovdašnjoj srednjoj školi, peticija nije dala rezultate zbog čega će 15 potpisnika roditelja pokušati da pravdu ostvare na neki drugi način. Obradović kaže da će o svemu obavijestiti ministra prosvjete Damira Šehovića i tražiti njegovu pomoć u rješavanju problema. Ako ni to ne da razultate, djecu će prepisati u druge škole.

“Kako sada stvari stoje, s obzirom na to da je u školi definitivno donesena odluka da se kao drugi strani jezik ne izučava njemački, nas nekoliko roditelja čija djeca u narednoj školskoj godini treba da pohađaju šesti razred, prinuđenii smo da ih ispišemo i potražimo drugu osnovnoškolsku ustanovuukojoj mogu da izučavaju njemački jezik”, kaže Obradović.

U OŠ „Risto Ratković” engleski je kao strani jezik obavezan i on se izučava od prvog razreda. Drugi strani jezik se bira zavisno od želje učenika.

“Škola mora da ponudi dva ili više jezika i na osnovu toga se sprovodi anketa među đacima petog razreda, odnosno među 56 učenika iz tri odjeljenja. Sada je ponuđen ruski jezik, a kao alternativa francuski, za koji su znali da skoro niko i nije bio zainteresovan. To je urađeno iz razloga da se za zaposlene nastavnike ruskog jezika sačuva norma”, tvrdi Obradović i dodaje da škola nije odgvorila na peticiju roditelja koji su naglasili da njihova djeca žele da izučavaju njemački jezik.

“Nije nam odgovoreno na peticiju i onda su saopštili da je sve urađeno na zakonit način i izabran je ruski jezik. Iz razgovora sa našom djecom znamo da je tokom anketiranja vršen pritisak na njih da se odluče za ruski jezik. A pritisak je rađen i na pojedine roditelje”, navodi Obradović.

Direktor Osnovne škole „Risto Ratković” Sinan Spahić kaže da je sve urađeno na potpuno zakonit način.

“Donijeli smo odluku da drugi strani jezik bude ruski. To je prvo odluka Nastavničkog vijeća, pa onda Savjeta roditelja i Školskog odbora. Nema ni govora o bilo kakvim drugim primislima, već je ispoštovana volja đaka i njihovih roditelja. Niko nije pravio bilo kakav pritisak na bilo koga”, tvrdi Spahić.

Sve vijesti