Pobjeda Le Penove u Francuskoj!

Autor:

U 21 od 28 zemalja Evropske unije danas su održani izbori za Evropski parlament na kojima se za uticaj bore antievropski populisti i zagovornici većeg jedinstva unutar EU.

Pobjeda Le Penove u Francuskoj! Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Nezvanični podaci  kažu - u Njemačkoj značajan rezultat Zelenih, u Francuskoj najviše glasova desničarima - stranci Marin Le Pen, u Španiji pobjeda socijalista, a u Austriji pobijedio Sebastian Kurc...

Na izborima je oko 426 miliona ljudi iz EU biralo svoje predstavnike u Evropskom parlamentu za narednih pet godina. Mandati aktuelnih evroposlanika ističu 1. jula, a novoizabrani parlamentarci će stupiti na dužnost dan kasnije.

...............................................

NJEMAČKA - Vladajuće partije osvojile su znatno manje glasova na današnjim izborima za Evropski parlament nego pre pet godina, dok su Zeleni dobili duplo više, a krajnja desnica nešto više, pokazuju rezultati na osnovu izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi televizije ARD, konzervativna koalicija njemačke kancelarke Angele Merkel osvojila je 28 odsto glasova, za razliku od 35,4 odsto na izborima 2014. godine, dok su socijaldemokrate dobile 15, odsto, a 27,3 odsto prethodni put.

Prema tim rezultatima, Zeleni su na drugom mjestu sa 22 odsto glasova, dok je krajnje desna Alternativa za Njemačku dobila 10,5 odsto, više nego na izborima za EP 2014. godine, ali manje nego na posljednjim parlamentarnim izborima 2017.

Rezultati na osnovu izlaznih anketa zasnivaju se na ispitivanju birača za koga su glasali, neposredno po izlasku s biračkog mjesta. Dešava se da te procjene ne budu tačne.

FRANCUSKA - Desničarska stranka Nacionalni skup Marin Le Pen osvojila je većinu poslaničkih mjesta na izborima za Evropski parlament u Francuskoj, rezultati su anketa na biralištima.

Rezultati istraživanja agencije IFOR pokazuju da je ova stranka osvojila 24 odsto glasova, dok je partija predsjednika Emanuela Makrona osvojili 22,5 odsto.

Prema istraživanju agencije Elabe, stranka Marin Le Pen imaće 24 mjesta u Evropskom parlamentu, a Makronova partija Republika u pokretu 23.

ŠPANIJA - Pobijedili socijalisti, a u Evropski parlament bi mogla da uđe i ekstrmno desna stranka Voks.

AUSTRIJA - Na izborima za EP, konzervativna stranka kancelara Sebastijana Kurca ostvarila je veliku pobjedu, dok je krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) završila daleko iza nje, na trećem mjestu, pokazuje projekcija austrijskog javnog servisa.

Najveća izlaznost u poslednjih 20 godina

Na teritoriji 27 država članca EU, bez Velike Britanije, na evropske izbore izašlo je oko 51 odsto birača, čime je postignuta najviša izlaznost birača na izbore za EP u poslednjih 20 godina, objavljeno je u Briselu. "U pitanju je prvi i značajan porast broja birača još od održavanja prvih evropskih izbora 1979. godine", izjavio je portparol Evropskog parlamenta Žaume Duk.


Prema projekciji objavljenoj po zatvaranju birališta, Kurcova Austrijska narodna stranka (OVP) dobila je 34,5 odsto glasova, socijaldemokrate 23,5 odsto, FPO 17,5 odsto, a Zeleni 13,5 odsto.

Projekcija se zasniva na 5.200 intervjua sprovedenih od utorka do danas.

Današnji izbori u Austriji veliki su test uoči parlamentarnih izbora u septembru, koji će biti održani pošto se koalicija OVP i FPO raspala poslije izbijanja korupcionaškog skandala prošle nedjelje. Lider FPO Hajnc-Kristijan Štrahe, dosadašnji vicekancelar, podnio je ostavku posle objavljivanja videa snimljenog pre dvije godine, na kome on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za donacije za stranku.

Danas je posljednji dan izbora za EP koji su počeli u četvrtak, glasanjem u Velikoj Britaniji i Holandiji. U Irskoj se glasalo u petak, u Češkoj u petak i subotu, a u Letoniji, Malti i Slovačkoj samo u subotu.

Birališta u Italiji biće zatvorena posljednja, u 23.00 po srednjoevropskom vremenu, ali Evropski planira da  u 23.15 izađe sa prvom zvaničnom projekcijom sastava novog saziva.

Očekuje se da će na izborima dobar rezultat ostvariti desničari i nacionalisti koji žele da zaustave imigraciju u Evropu i da vrate moć nacionalnim vladama, ali bi tradicionalno najveće stranke trebalo da zadrže vlast u parlamentu sa 751 mestom.

Vodeći kandidat demohrišćanske Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber rekao je da "ne želi da vidi desno-populističku Evropu koja želi da uništi ideju zajedništva".

Tvrdokorni desničarski ministar spoljnih poslova Italije Mateo Salvini, koji se suprotstavlja postojećem poretku u EU i čija Liga okuplja grupu srodnih partija iz cijele Evrope, rekao je prošlog vikenda da te snage "moraju da učine sve što je ispravno da oslobode" Italiju i Evropu od "ilegalne okupacije koju organizuje Brisel".

Loš rezultat za HDZ


Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas posle glasanja u Budimpešti da se nada da će izbori doneti zaokret i pobjedu partija koje žele da zaustave migracije u Evropu.

Pitanje migracija će "reorganizovati politički spektar u EU", rekao je Orban koji se nedavno sastao sa Salvinijem, ali se još nije pridružio njegovoj grupi.

U očekivanju ujedinjenog nastupa krajnje desnice u EP, tradicionalne partije kao EPP i Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) žele da naprave čvrstu koaliciju protiv ekstremnih partija. Prema projekcijama koje je prošlog mjeseca objavio Evropski parlament, EPP bi trebalo da izgubi 37 od 217 mandata, S&D bi trebalo da padne sa 186 na 149 mandata, dok bi krajnje desna grupa Evropa nacija i slobode trebalo da ima 62 umesto 37 poslanika.

Zagovornici jače integracije EU, predvođeni francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, navode da su pitanja klimatskih promjena i ograničavanja migracije previše velika da bi ih zemlje same rešavale.

Makron je ocijenio da su današnji izbori "najvažniji od 1979. godine jer se EU suočava s egzistencijalnim rizikom" od nacionalista koji teže da je podele.

Sebastijan Kurc rekao je danas da se nada da će izbori ojačati centar, a ne krajnje desne i krajnje lijeve stranke.Tagovi:
Sve vijesti