NP Biogradska gora bogatiji za dva turistička vozića

Autor:

U nacionalnom parku (NP) Biogradska gora danas je promotivnom vožnjom dva turistička vozića obilježen Evropski dan parkova.

0
A- A A+
Biogradska gora Foto: MONDO

  Iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) saopšteno je da će vozići saobraćati od Kraljevog kola do ulaza u NP, što će u značajnoj mjeri izmjestiti parkiranje vozila iz samog parka.

“Od ove sezone određen broj vozila biće parkiran na parkingu kod Kraljevog kola, čime će biti rasterećen prostor u blizini Biogradskog jezera, koji je tokom prethodnih godina, usljed nedostatka adekvatnog parking prostora, korišćen u te namjene”, kazali su iz UNDP-a.

Iz te organizacije su naveli da ukupna vrijednost vozića iznosi oko 549,76 hiljada eura, od čega je UNDP sufinansirao oko 130,8 hiljada EUR, preko projekta Razvoj niskokarbonskog tuizma u Crnoj Goru.

Aleksandra Kiković iz UNDP-a kazala je da će uvođenje dva turistička voza u turističku ponudu NP Biogradska gora imati višestruke pozitivne efekte na to zaštićeno područje.

“Biće unaprijeđeno upravljanje zaštićenim područjem, smanjen pritisak na biodiverzitet NP, smanjen karbonski otisak posjetilaca i dodat važan novi sadržaj edukativnom programu namijenjenom posjetiocima”, navela je ona.

Prema riječima Kiković, broj posjetilaca svih zaštićenih područja, pa i NP Biogradska gora kontinuirano raste, a to ukazuje na potrebu adekvatnog odgovora na sve veći pritisak na prostor koji svojim aktivnostima vrše posjetioci.

Ona je rekla da će uvođenjem turističkih vozića biti smanjena frekventnost saobraćaja na toj dionici, rasterećen prostor u blizini Biogradskog jezera i smanjen nivo emisija ugljen dioksida iz saobraćaja.

“Posjetioci će tokom vožnje, zahvaljujući instaliranoj audio opremi, imati priliku da čuju interesantne informacije o flori i fauni te turističkoj ponudi parka”, dodala je Kiković.

Kako je navela, to je idealan način da se posjetiocima za kratko vrijeme pruži nezaboravan obilazak tog NP, a da se smanji negativan uticaj na životnu sredinu.

Vozić se sastoji od lokomotive, dvije prikolice za prevoz putnika sa po 20 sjedišta i jedne prikolice sa 16 mjesta za osobe sa invaliditetom.

Po očuvanoj prirodi Crna Gora je jedna od najbogatijih zemalja, a prostori pet nacionalnih parkova Durmitora, Biogradske gore, Skadarskog jezera, Lovćena i Prokletija, koji pokrivaju oko osam odsto teritorije, prepoznatljivija su zaštićena područja.

“Kako bi podigli svijest građana o važnosti očuvane prirode i bioraznolikosti, održivom turizmu i održivom upravljanju parkovima prirode, Evropski dan parkova se obilježava kao poziv svim ljudima da se povežu s prirodom, uvide važnost zaštićenih područja i biološke raznolikosti, te saznaju dobre primjere kako ljudi žive u skladu sprirodom”, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi:
Sve vijesti