Mladi Evrope digli glas: STOP globalnom zagrijavanju

Autor:

Mladi demonstranti izašli su danas na ulice u zemljama širom Evropske unije da traže strože djelovanje protiv globalnog zagrijevanja u trenutku kada su počeli izbori za novi Evropski parlament.

Mladi Evrope digli glas: STOP globalnom zagrijavanju Foto: Tanjug/AP Photo/Markus SchreiberOd Portugala do Finske, od Italije do Velike Britanije đaci su izašli na ulice slijedeći poziv mlade švedske aktiviskinje Grete Tunberg da petkom organizuju školske štrajkove protiv klimatskih promjena.

Pitanje klime je izašlo u prvi plan uoči izbora za Evropski parlament koji su počeli juče i završiće se u nedjelju. Očekuje se da će dobro proći partije koje imaju snažnu ekološku poruku, navodi AP.

U Berlinu hiljade uglavnom mladih ljudi okupilo se ispred Brandenburške kapije mašući plakatima sa natpisima kao što je "Nema planete B" ili "Sadite drveće, spasite pčele, očistite more".

Iako je još premlada da glasa, demonstrantkinja Klara Kiršhof je rekla da pritiska članove svoje porodice i prijatelje da razmisle o dugoročnoj budućnosti svijeta kada izađu u nedjelju na glasanje za evropske izbore.

Na ulice su izašli mladi u više nemačkih gradova kao što je Frankfrut, Hamburg, ili Lajpcig.Nekoliko hiljada ljudi, uglavnom srednjoškolaca i studenata izašlo je danas na ulice Pariza u veseloj atmosferi da traže akciju protiv klimatskih promjena. Mahali su posterima na kojima piše između ostalog "Nema prirode, nema budućnosti".

Tunberg, koja je nedavno imenovana za Nobelovu nagradu za mir, rekla je da je svjesno izabrala vrijeme pred evropske izbore da organizuje još jedan protest na cijelom kontinentu. ;

"Mi mislimo da to širi poruku da su ovo vrlo važni izbori, i da treba da budu oko klimatske krize", rekla je ona za švedsku televiziju TV4.

 U zajedničkom uvodniku u njemačkom listu Zidojče cajtung, Tunberg i njena srodna duša u Nemačkoj Luiza Nojbauer uputili su poziv za najveću moguću mobilizaciji u Evropi i u svijetu.

"Vrijeme je da svi pružimo otpor na svjetskom nivou", navele su one i dodale da im se čini da odrasli još nisu shvatili da mladi ne mogu sami da zaustave klimatsku krizu. ;

Greta Tunberg danas je predvodila oko 4.000 mladih na protestu u Stokholmu. U Oslu više stotina mladih prošetalo se ulicama zajedno sa premijerkom Ernom Solberg.

Mladi su takođe izašli na ulice u Pragu, kao i u desetak drugih čeških gradova. U Beču, izašlo je oko 1.500 ljudi, i prošetalo se do predstavništva Evropske unije.

Mobilisali su se mladi u Ženevi i Lozani, Rimu, Milanu, Firenci, Palermu, Barseloni i Madridu.

Sve vijesti