Krivična prijava Novljaninu zbog utaje poreza

Autor:

Službenici Uprave policije podnijeli su krivičnu prijavu protiv N.R. (41) iz Herceg Novog, osumnjičene da je počinila krivična djela utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju i lažni bilans u sticaju sa krivičnim djelom utaja poreza

Krivična prijava Novljaninu zbog utaje poreza Foto: MONDO

Službenici hercegnovskog Centra bezbjednosti su protiv N.R. podnijeli krivičnu prijavu državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom.

Ona je, kako se sumnja, kao izvršni direktor i odgovorna u hercegnovskom preduzeću Plava laguna, koje je obrisano iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) 19. marta, počinila krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju na način što u restoranu, koji je poslovao u okviru tog preduzeća, na jednoj od dvije registrovane kase nije prikazala evidentirani promet te je na taj način izbjegla plaćanje poreza na dodatnu vrijednost.

Inspekcijskim nadzorom Poreske uprave PJ Herceg Novi od 28. avgusta prošle godine i 5. septembra prošle godine, utvrđeno je da osumnjičena za poslove tokom 2017. i prošle godine u mjesečnim prijavama poreza na dodatnu vrijednost nije prikazala promet evidentiran na jednoj fiskalnoj kasi. Na taj način je, kako se sumnja, umanjila pripadajuće poreske obaveze, odnosno izbjegla plaćanje poreza od 14,33 hiljade eura za 2017. i prošlu godinu”, navodi se u saopštenju.

Daljim kriminalističkim mjerama i radnjama policijski službenici su došli do sumnje da je N.R. počinila i krivično djelo lažni bilans u sticaju sa krivičnim djelom utaja poreza i doprinosa.

Sumnja se da je ovo krivično djelo počinila na način što je, kao odgovorno lice u toj kompaniji, na osnovu ovako lažno prikazanog stanja u svom knjigovodstvu, u namjeri da sebi ili drugom pribavi korist, sačinila bilans stanja i uspjeha za poslovnu 2017. godinu umanjen za iznos dobiti od 63,42 hiljade EUR, na koji iznos je bila u obavezi da do 31. marta prošle godine obračuna i plati porez na dobit u iznosu od 5,71 hiljadu eura“, zaključuje se u saopštenju.

Sve vijesti