Ko je sve okrenuo leđa Huawei kompaniji i ko nije

Autor:

Mediji: Mjere SAD izazvale lančane reakcije u tehnološkom hladnom ratu oko Huawei kompanije. Zabrana “srušila“ brze, a analitičari upozoravaju na Pirovu pobjedu i druge scenarije zbog Huawei zabrane.

Ko je sve okrenuo leđa Huawei kompaniji i ko nije Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Mjere američke administracije izazvale su lančanu reakciju u tehnološkom "hladnom ratu" oko kompanije Huawei sa sve većim brojem kompanija u svijetu, koje se distanciraju od kineskog telekomunikacionog giganta, dok finansijska tržišta bilježe gubitke, pišu američki i evropski mediji.

Huawei se suočio s novim prijetnjama po svoje poslovanje pošto su neke evropske firme počele da slijede američku tehnološku industriju u suspendovanju poslovanja s kineskim telekomunikacionim gigantom, piše Vašington post.

Posle odluke Trampove administracije da Huawei stavi na crnu listu, uz obrazloženje da je ta kompanija potencijalna bezbjednosna prijetnja i da svojom telekomunikacionom opremom može da špijunira druge zemlje, Google i druge kompanije su, ukazuje pomenuti list, suspendovale poslovanje s kineskim IT gigantom, izazivajući lančanu reakciju i kod neameričkih kompanija.

Pročitajte i ovo: Donald Tram otkrio dva razloga zašto je blokirao Huawei

Huawei je sa 105 milijardi dolara prihoda u cijelom svijetu drugi najveći proizvođač mobilnih telefona, posle Samsung kompanije, i najveći je prodavac opreme za bežičnu mrežu pete generacije (5G), ali spor s Vašingtonom dovodi kompanije i vlade širom svijeta u nezgodnu poziciju, primoravajući ih da se otuđe od SAD ili od Kine, navodi list. Huawei počinje da osjeća pritisak SAD u Velikoj Britaniji i Japanu pošto njegovi poslovni partneri otkazuju saradnju suočeni s ograničenjima iz Vašingtona, ocjenjuje Volstrit džurnal i ukazuje da su pored velikih mobilnih operatora od kineskog giganta počeli da se distanciraju i proizvođači opreme.

Pored dva britanska mobilna operatera, BT group i Vodafone, koji su ograničili ponudu 5G telefona Huawei u svojim paketima, i proizvođač čipova iz Velike Britanije ARM Holding PLC suspendovao je poslovanje s tom kompanijom.

Američki list ukazuje na to da je Huawei, pored toga što je među najvećim proizvođačima telekomunikacione opreme i pametnih telefona, takođe i jedan od najnaprednijih kineskih proizvođača poluprovodnika. Ta tehnologija je nacionalni prioritet za Peking, dodaje list, a licence ARM-a su ključne osnove planova za čipove koje pravi Huawei. Posle naloga ministarstva trgovine SAD da kompanije, koje žele da izvoze američku tehnologiju Huawei-ju moraju da traže dozvolu, koja će, po svemu sudeći, teško biti odobrena, nekoliko američkih snabdjevača - Qualcomm, Lumentum i Analog Devices, suspendovali su isporuke. ARM je prva neamerička kompanija, koja se distancirala od Huawei-ja. Njemački proizvođač čipova Infineum, takođe je saopštio da će prekinuti isporuke nekih komponenti zbog njihovog američkog sadržaja, piše Wall Street Journal.

Japanska kompanija Panasonic objavila je 24. maja da NIJE zaustavila nijednu isporuku komponenti kompaniji Huawei, samo dan pošto je saopštila da obustavlja transakcije sa tom kineskom telekomunikacionom kompanijom, koju je Vašington stavio na "crnu listu". "Nijedna transakcija sa Huavejom trenutno nije suspendovana. Još uvijek provjeravamo da li će se zabrana primjenjivati na naše proizvode", rekao je predstavnik Panasonic-a za Rojters.

Kompanija sa sjedištem u Osaki je saopštila tokom 23. maja da je svojim zaposlenima naložila da obustave transakcije sa Huawei-jem i sa njegovih 68 filijala, za koje važi zabrana SAD. Kineski ogranak Panasonic-a je objavio posebno saopštenje u kom se navodi da nastavlja sa isporukama Huawei-ju.

Pročitajte i ovo: Šta će biti sa prodatim Huawei i HONOR telefonima

Prema smernicama iz Vašingtona, objašnjava britanski list, snabdjevači iz trećih zemalja za entitete na crnoj listi treba da traže licence, ako američki sadržaj prevazilazi 25 odsto vrijednosti proizvoda ili usluga, mada ostaje nejasno da li Vašington u tu računicu uključuje i mašine napravljene u SAD.

S druge strane, olakšanje za Huawei je došlo sa saopštenjem tajvanskog TSMC-a, najvećeg proizvođača čipova po ugovoru, da će nastaviti isporuke Huawei-jevom ogranku za čipove, čime je Huawei izbjegao najgori scenario u kojem poluprovodnike, koje je kupovao iz SAD, ne bi mogao da zamijeni proizvodima koje sam pravi. Posle odluke Panasonic-a da se pridruži listi kompanija, koje ograničavaju saradnju s kompanijom Huawei, akcije te kompanije su pale jedan odsto, piše The Guardian.

Sa sve više kompanija koje slijede američku zabranu, što bi se moglo uobličiti kao tehnološki hladni rat, ukazuje britanski list, akcije na šangajskoj berzi su pale 1,5 odsto na skoro najniži nivo od februara, dok je široki indeks MSCI azijskopacifičkih akcija izvan Japana pao 0,9 odsto, dostigavši najniži nivo u četiri mjeseca.

S druge strane, američka zabrana poslovanja s Huawei-jem bi mogla biti Pirova pobeda ili čak i podriti američke interese, ako bude loše sprovedena, ukazuje u Forin polisiju analitičarka za nove tehnologije i kinesku vojsku Elsa Kania i ocenjuje da je zasad nejasno kako će biti sprovedene Trampova izvršna naredba, koja zabranjuje izvoz "stranim neprijateljima" i stavljanje Huawei-a na crnu listu.

Vlada SAD opravdano reaguje na realnu pretnju po ključnu infrastrukturu SAD i ima dovoljno razloga da se Huaveju zabrani uključivanje u mreže u SAD, ali će mnogo značiti s koliko kredibiliteta, objektivnosti i transparentnosti će to biti urađeno“, podvlači Kania, dodajući da je od suštinskog značaja koordinacija sa zemljama sa sličnim bojaznima, koje možda ne vide Kinu kao otvorenog "neprijatelja".

Postoji mišljenje da su nove mjere administracije samo dio šire strategije u trgovinskim pregovorima, što može dalje podriti kredibilitet SAD, ukazuje Kania. Ona dodaje da će, ako Trampova administracija ublaži ili potpuno poništi odluku o Huawei kompaniji, kao što je 2017. uradila s kineskom kompanijom ZTE, to umanjiti ozbiljnost veoma realnih prijetnji od Huawei kompanije, dok će osnažiti tvrdnje te kompanije i kineske vladine propagande, da je mjera Vašingtona čisto "politička", a ne zasnovana na realnim bezbjednosnim bojaznima.

Tagovi:
Sve vijesti