Članstvom u NATO-u dobili predznak sigurne destinacije

Autor:

CG je članstvom u NATO-u dobila predznak sigurne destinacije i za turiste i za investitore, kazao je premijer Duško Marković

Članstvom u NATO-u dobili predznak sigurne destinacije Foto: Vlada Crne Gore/B.Ćupić
Premijer Duško Marković rekao je na Poslovnom forumu Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija da je naša zemlja članstvom u NATO-u dobila predznak sigurne destinacije i za turiste i za investitore što je dodatni stimulans budući da u Crnoj Gori već posluju investitori iz više od 110 država i da naša zemlja ostvaruje stope rasta među najvećima u Evropi.

"Ispunjavanje dva ključna prioriteta vanjske politike za naše dvije zemlje ima ne samo političku, već i vrlo značajnu ekonomsku dimenziju i korist. Članstvom u NATO-u Crna Gora je dobila predznak sigurne destinacije, kako za posjetioce i turiste, tako i za investitore iz čitavog svijeta – signal da dijelimo najviše standarde i vrijednosti demokratskih društava sa kojima želimo još naprednije partnerstvo i saradnju", kazao je Marković otvarajući Poslovni forum Crna Gora – Republika Sjeverna Makedonija koji je okupio zvaničnike Vlade i privrednike dviju država.

Marković je podsjetio da je Crna Gora ostvarila ekonomski rast po prosječnoj stopi od 4,9 posto i to gotovo u svim sektorima od turizma, energetike, poljoprivrede, industrije, trgovine, te za samo dvije posljednje godine smanjila stopu nezaposlenosti za 6% i povećali broj zaposlenih za preko 17.000 hiljada, na šta smo, kako je kazao, posebno ponosni.

"U prvom kvartalu ove godine parametri su već bolji nego u u isto vrijeme prošle godine. Članstvo u NATO-u i sve veća kompatibilnost i harmonizacija sa unutrašnjim sistemom EU, značajni su faktori ovakvog snažnog rasta i razvoja", kazao je Marković.

On je dodao da je Crna Gora u potpunosti integrisana u NATO kodifikacioni sistem, sa dodijeljenih 160 kompanijskih kodova i kodifikovanih 100 proizvoda.

"Smatram da je ovo vrlo jak osnov za buduću intezivnu saradnju vas privrednika kao i za stvaranje partnerstava u nastupu ka drugim zemljama članicama NATO-a i tenderima NATO-a za javne nabavke. U Crnoj Gori posluju investitori iz preko 110 država, prisutni su najprestižniji svjetski turistički brendovi, a ponosni smo da naša država ima najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu, sa ukupno uloženih 6,5 milijardi eura u periodu od 2006. do 2018. godine", rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je na forumu ukazao na potrebu jačanja privredne saradnje Crne Gore i Sjeverne Makedonije rekavši da je jasno da postoje veliki potencijali za produbljivanje ekonomske saradnje.

"Radujemo se povećanim makedonskim ulaganjima u sve sektore, a u sektoru turizma želim da skrenem pažnju i na šansu koju možemo da ostvarimo kroz zajednički nastup ka trećim dalekim tržištima, posebno imajući u vidu komplementarnost turističkih proizvoda naše dvije zemlje", rekao je Marković.

Premijer je ukazao na odlične ekonomske rezultate Vlade pri čemu je naglasio da su naši prioriteti sada saobraćajna povezanost i ulaganje u Sjeverni region.

"I premijer Zaev i ja razumijemo da je neadekvatna saobraćajna povezanost limitirajući faktor za trgovinske i ekonomske odnose. Još tokom našeg prvog susreta u Podgorici u novembru 2017. godine razgovarali smo o pronalaženju modaliteta za uvođenje avio linije Skoplje-Podgorica u saradnji sa drugim zainteresovanim gradovima kao što je Sarajevo, i postoji želja obje strane da se ta tema danas konkretno dalje razmotri na sjednici dvije Vlade", kazao je.

On je učesnike foruma upoznao da Crna Gora intezivno ulaže u unapređenje svoje infrastrukture, da je čak 320 miliona eura ove godine izdvojeno za kapitalni budžet, što je, kako je istaoa, najveći iznos uložen do sada.

"Od toga, više od 70% sredstava opredijeljeno je za Sjeverni region, čime smo još jednom poslali poruku da je ovo naš prioritet i da će biti u fokusu u narednom razvojnom periodu. U toku je najveći poduhvat u istoriji Crne Gore, izgradnja prvog autoputa koji će ovom cilju doprinijeti na strateški način. Nakon izgradnje prve dionice autoputa, koja je u finalnoj fazi, Vlada stvara pretpostavke za nastavak izgradnje ostatka autoputa ka Srbiji. Potom, zajedno sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) radimo na definisanju modela za unapređenje poslovanja naših aerodroma, dok sa inostranim partnerima završavamo podmorski energetski kabl. Sve ovo učiniće Crnu Goru još dostupnijom i energetskom investicionom lukom", zaključio je premijer Duško Marković.

Sve vijesti