Javni poziv za prodaju druge tranše državnih obveznica

Autor:

U ponedjeljak, 27. maja i utorak 28. maja 2019. godine, na Montenegroberzi održaće se aukcija za prodaju druge tranše obveznica države Crne Gore u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta.

0
A- A A+
montenegroberza Foto: MONDO/Isidora Matović

 Obveznice će biti emitovane u skladu sa Odlukom o emisiji državnih hartija od vrijednosti, koju je usvojila Vlada Crne Gore i Rješenjem o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije državnih obveznica, odobrenog od strane Komisije za tržište kapitala.

Simbol trgovine: GB2-2024;

"Iznos ukupne emisije je 140.000.000,00 eura. Iznos emisije druge tranše je 115.377.000,00 eura. Obveznice druge tranše emituju se u ukupnoj količini od 115.377 obveznica, nominalna vrijednost je 1.000,00 eura po jednoj obveznici . Rok dospjeća navedenog instrumenta je 5 godina, odnosno 2024. godine . Radi se dužničkoj dugoročnoj obveznici i vlasnicima  će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od 3.0 % sa godišnjim rokom dospijeća počev od 22.04.2020.godine", navodi se u saopštenju.

Zaključenje transakcija će se obavljati putem članova Montenegroberze AD Podgorica – brokerskih kuća.

"Na toj osnovi zainteresovani privredni subjekti i građani mogu kupovati državne obveznice posredstvom brokerskih kuća koje posluju na Montenegroberzi AD. Spisak i kontakt članova Berze dostupni su na linku: http://www.mnse.me/code/navigate.asp?Id=874 . Zaključenje transakcija se može obaviti i posredstvom banaka, koje imaju dozvolu i licencu za obavljanje kastodi poslova na crnogorskom tržištu kapitala. Pregled ovlašćenih kastodi banaka i njihovi kontakti mogu se vidjeti na linku: http://www.mnse.me/code/navigate.asp?Id=876 .  S tim u vezi, potencijalni ulagači, potrebno je da imaju potpisan klijentski ugovor sa bankom ili brokerskom kućom i da tom prilikom potvrde/potpišu nalog za kupovinu obveznica", saopšteno iz Montenegroberze.

Tagovi:
Sve vijesti