Francuska uz Huawei, uprkos lobiranju SAD-a

Autor:

Nakon Njemačke i Holandije, Francuska je, takođe odbila američku preporuku o odbijanju Huawei kompanije za telekomunikacionu opremu, uz napomenu da sve pomno provjeravaju.

0
A- A A+

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao je da se njegova zemlja neće "usmjeriti" protiv kineskog telekomunikacionog džina, kompanijom Huawei tj. HONOR, sa kojim su SAD riješile da prekinu poslovanje, i da će voditi računa da se garantuje suverenitet zemlje i njen pristup najboljim tehnologijama.

"Nećemo se usmjeriti na bilo koju kompaniju. Danas ima mnogo operatera koji rade na 4G tehnologiji sa Huawei-jem", rekao je Le Mer u razgovoru za France Info. On je rekao da je stav Francuske drugačiji od Amerikanaca po tom pitanju.

Kada je reč o 5G tehnologiji Le Mer je rekao da se radi o istinskom tehnološkom iskoraku, koji je bitan za automobile bez vozača, za predmete povezane preko interneta, i da će ona imati uticaj na svakodnevni život. "Pazićemo na to da ne bude moguće mešanje, da se održi naš suverenitet a istovremeno želimo da garantujemo najbolji tehnološki pristup za naše kompanije i pojedince", rekao je Le Mer.

Američki predsjednik Donald Tramp odlučio je prošle nedjelje da zabrani izvoz američkih tehnoloških proizvoda nekim kompanijama koje se smatraju "rizičnim" za nacionalnu bezbednost. Američki gigant Google, čiji Android sistem oprema ogromnu većinu pametnih telefona u svijetu, objavio je u nedjelju da će morati da prekine veze sa Huawei-jem zbog te odluke.

SAD su istog dana nakon ukidanja licence za Android suspendovale primjenu odluke na tri mjeseca, do 17. avgusta, da bi dali vremena američkim firmama da se prilagode.

Sve vijesti