Uzorni odnosi temelj za ekonomsku saradnju

Autor:

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se večeras sa predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Uzorni odnosi temelj za ekonomsku saradnju Foto: Služba za odnose sa javnošću

Predsjednik Đukanović je na radnoj večeri koju je priredio za visokog gosta i makedonsku delegaciju iskazao zadovoljstvo ovom posjetom i prilikom za razmjenu mišljenja oko važnih procesa u dvijema državama i Regionu.

“Uzorni odnosi Crne Gore i Makedonije, koji nijesu imali zastoja čak ni u vremenu raspada bivše Jugoslavije, predstavljaju dobar temelj za unapređenje saradnje i brojne mogućnosti prije svega u oblasti ekonomije, i turizma”, kazao je predsjednik.

On je u tom kontekstu pozdravio sjutrašnju zajedničku sjednicu dvije vlade, kao dodatni kvalitet odnosima, uz već uspostavljenu saradnju dvije komore i biznis zajednica. Predsjednik Đukanović čestitao je Makedoniji i premijeru Zaevu na izuzetnim ostvarenjima u prethodnom periodu: potpisivanju Prespanskog sporazuma i pristupnog protokola za prijem u NATO.

On je na tragu ovih ostvarenja izrazio očekivanje da će Makedonija sredinom godine otpočeti pregovore za prijem u EU.

“Naš cilj je da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući i uspostavimo evropski sistem vrijednosti”, kazao je Đukanović.

Đukanović-Zaev Foto: Služba za odnose sa javnošću

On je posebno pohvalio oporavak makedonske ekonomije, što otvara prostor za nove mogućnosti saradnje i sa našom državom. Iskazao je očekivanje da će uskoro uspostaviti saradnju i sa novim kolegom predsjednikom Penderovskim i zajednički dati doprinos međudržavnoj i regionalnoj saradnji i daljoj integraciji.

Premijer Zaev zahvalio je predsjedniku Đukanoviću za gostoprimstvo i naglasio da je politika koji vodi primjer progresivne politike ka NATO i EU. Upoznao je Đukanovića sa napretkom koji Makedonija ostvaruje na planu integracija i ekonomije, ističući da će im podrška i iskustvo Crne Gore biti dragocjeni. “Crna Gora je odličan primjer u EU i NATO integracijama, želimo da podijelimo iskustva sa vama”- kazao je Zaev. Predsjednik makedonske vlade, prenio je predsjedniku Đukanoviću pozdrave makedonskog naroda i novoizabranog predsjednika Penderovskog i želje za nastavak i unapređenje visokog kvaliteta odnosa.

Đukanović i Zaev razgovarali su i o aktuelnim prilikama u regionu sa zajedničkom ocjenom o potrebi prevazilaženja otvorenih pitanja u pravcu pune integracije u EU.

Na radnoj večeri sa predsjednikom Đukanovićem i premijerom Zaevim bili su i potpredsjednici dvije vlade.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću

Sve vijesti