Zašto ne bi trebalo da koristite ove punjače

Autor:

Bezbjednosni rizik za korisnike - "kao da ste našli četkicu za zube pored puta i uzeli je da operete zube"!

Zašto ne bi trebalo da koristite ove punjače Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ako negdje putujete, a baterija vam je "pri kraju", vjerovatno se obradujete kada ugledate javni punjač na aerodromu, i pritrčite mu kako biste napunili svoj uređaj da vam potraje do kraja puta.

Međutim, "Forbs" prenosi upozorenje stručnjaka vezano za korišćenje punjača na aerodromima.

"Korišćenje javnog USB porta je kao da ste pored puta našli četkicu za zube, i stavili je u usta. Nemate pojma gdje je ta stvar sve bila. I zapamtite da svaki USB može da prenosi podatke, mnogo je bezbjednije da uvijek ponesete svoj punjač i uključite ga u utičnicu na aerodromu, na taj način znate da ste bezbjedni," savjetuje potpredsjednik "X Force" tima IBM bezbjednosti Kejleb Barlou.

"Sajberkriminalci mogu da modifikuju te USB utikače i na vaš uređaj instaliraju malware, ili preuzmu sa njega podatke bez vašeg odobrenja," rekao je on.

Barlou navodi i da mnoge hakerske grupe trenutno svoj fokus prebacuju na putnike, kao "ciljnu grupu" koja pristupa javnim WiFi mrežama i koristi usluge kao što je javni punjač. Industrija transporta prije samo dvije godine je bila deseta na listi "prioriteta" hakera, a ove godine nalazi se na drugom mjestu.


Sve vijesti