"Vučić rekao da se možemo zanositi da je Kosovo naše"

Autor:

Episkop Grigorije je rekao da je dio razgovora protekao u formi normalnog dijaloga, "međutim, kasnije se sve pretovorilo u napad na episkopa raško-prizrenskog Teodosija"

0
A- A A+
aleksandar vučić Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

  Episkop Diseldorfa i Njemačke Grigorije izjavio je da od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je došao u Patrijaršiju, gdje je zasijedao Sabor Srpske pravoslavne crkve, nije imao priliku da čuje kako glasi njegov plan o Kosovu niti je to čuo bilo ko drugi među prisutnima u sali u kojoj se održavao sastanak, prenose Vijesti.

Episkop Grigorije je u intervjuu za novi broj nedjeljnika "Vreme" ispričao da je Vučić rekao da je "tokom višegodišnjih pregovora, suprotstavljenu stranu uspio navesti na pravac protiv kojeg je ona bila od samog početka, ali da su opstruktivnim djelovanjem koje je dolazilo iz domaće sredine ti pregovori krenuli u lošem pravcu za nas".

"Predsjednik je naglasio i to da smo mi svoju istorijsku šansu prokockali i da se možemo zanositi još neko vrijeme idejom da je Kosovo naše, a da će nas potom jednog jutra neko probuditi i saopštiti nam otrežnjujuću istinu, kao što je bilo i u slučaju sa Crnom Gorom", rekao je episkop Grigorije.

Kako Vijesti prenose, episkop Grigorije je rekao da je dio razgovora protekao u formi normalnog dijaloga, "međutim, kasnije se sve pretovorilo u napad na episkopa raško-prizrenskog Teodosija".

"To ne samo da nije bio dijalog nego je jednostavno bio napad bez ikakvog osnova, kojem tu svakako nije bilo mjesta. Episkop Teodosije je još jednom pokazao zadivljujuće strpljenje i smirenje, iako je sastanak otišao u pogrešnom pravcu i razgovor je, po mom mišljenju, izgubio svaki smisao", rekao je episkop Grigorije.

"Nismo mogli, dakle, da ne prisustvujemo sastanku, kako zbog teme o kojoj je na tom sastanku trebalo da se govori tako i zbog episkopa Teodosija, koji je nosilac najvećeg tereta - pitanja opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je episkop Grigorije.

On je naveo da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije "kao mudri starac, pokušavao sve vrijeme da razgovor vrati na pravi put, smireno govoreći predsjedniku Vučiću da smo tu da mirno razgovaramo, služeći se argumentima, te da stvari ne treba da doživljava u tolikoj mjeri lično".

Sve vijesti