Najjača snaga NATO jedinstvo

Autor:

Jedinstvo Alijanse njena je najjača snaga, saopštio je generalni sekretar NATO-a Jense Stoltenberg na sjednici NATO Vojnog komiteta najvišeg vojnog tijela Alijanse na kojoj učestvuje načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

0
A- A A+
NATO CG Foto: MONDO

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je otvarajući drugu po redu ovogodišnju sjednicu Stoltenberg istakao da jedinstvo Alijanse predstavlja njenu najjaču snagu.

Stoltenberg je, kako se navodi, informisao načelnike generalštabova o trenutnom političkom kontekstu i dao je osvrt na ključne strateške izazove sa kojima se suočava Alijansa.

Navodi se da su načelnici generalštabova usvojili novu NATO Vojnu strategiju a osim toga glavne teme konferencije bile su izrada instrukcija i smjernica za odvraćanje i odbranu, bezbjednosna situacija u Ukraini, projektovanje stabilnosti i izgradnja kapaciteta odbrane i misije i aktivnosti koje NATO sprovodi u svojoj zoni odgovornosti.

Vojni komitet načelnika generalštabova sastaje se u cilju definisanja zadataka vezanih za NATO operacije i misije i pružanja vojnih preporuka Sjeveroatlantskom Savjetu (North Atlantic Council-NAC) vezanih za rješavanje globalnih bezbjednosnih izazova.

Tagovi:
Sve vijesti