Pobuna studenata u Tirani

Protest albanskih studenata ispred Ministarstva prosvete u Tirani prošao je uz povećane tenzije, a studenti su lomili prozore na zgradi u kojoj smješteno ministarstvo i bacali dimne bombe, prenosi portal Plusinfo.

0
A- A A+
tirana albanija Foto: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina ilustracija

Organizatori protesta kažu da imaju 14 zahteva za resorno ministarstvo, te su danas dostavili pet o kojima, napominju, neće biti pregovora.

Riječ je o ukidanju Zakona o visokom obrazovanju, kvalitetnom obrazovanju za sve mlade obezbjeđivanjem podrške u dva studentska ciklusa, rangiranju programa prema najboljim savremenim modelima, većoj zastupljenosti studenata u upravljačkim strukturama univerziteta i o pravoj autonomiji visoko-školskih institucija.

"Ovo je simboličan protest, ali i poruka o tome šta treba da učini Ministarstvo prosvete kako bi ispunilo zahtjeve, jer sutra ćemo biti znatno brojniji i nećemo sjedjeti kao u decembru", poručili su albanski studenti.

U decembru prošle godine studenti su započeli masovni protesti ispred Ministarstva prosvete, a protesti su trajali do februara.

Oni zahtijevaju niže školarine i bolje uslove na univerzitetima i studentskim domovima.

Protestu su se danas priključili i albanski rudari.

Sve vijesti