SAD dale rok Turskoj - imate dvije nedjelje!

Autor:

Amerika je dala Turskoj rok od dvije sedmice da odustane od kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 u korist američkih sistema "Patriot", saopštila je televizija Si-En-Bi-Si pozivajući se na informisane izvore.

0
A- A A+
istanbul, turska, plava džamija, džamija, islam, muslimani Foto: MONDO/Tamara Sekulović"Do kraja prve nedjelje juna Turska treba da otkaže sporazum sa Rusijom u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara i da umjesto toga kupi sisteme za protivraketnu odbranu 'Patriot' koje je u SAD proizvela kompanija 'Rejteon' ili će se suočiti sa isključenjem iz programa F-35 (kompanije)'Lokhid Martin', gubitkom stotinu obećanih lovaca F-35, uvođenjem američkih sankcija i mogućom reakcijom NATO-a", saopštila je televizija.

Prema riječima izvora, to je "posljednji predlog Stejt depatrmenta".

Turska je ranije saopštila da neće odustati od planova za kupovinu S-400 i da će prva serija sistema protivvazdušne odbrane ući u zemlju u julu.

Novi "dil" Turske i Rusije! Proizvodiće S-500 (VIDEO)

Pentagon prijeti Turcima zbog ruskog S-400!

SAD tvrde da sistemi S-400 ne odgovaraju standardima NATO-a, prete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su govorile da bi mogle da odgode ili ponište proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35, prenosi "Sputnjik".

Turska je jedan od učesnika međunarodnog američkog programa F-35, a više puta je naglašeno da S-400 ne predstavlja pretnju američkom F-35.

Tagovi:
Sve vijesti