Afera "Ibica": Ključnu ulogu odigrao bečki advokat?

Autor:

U aferi Ibica, kojom je srušen austrijski vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe, jednu od glavnih uloga ima jedan bečki advokat.

0
A- A A+
ŠTRAHE austrija Foto: YouTube/printscreen/Der Spiegel/ORF2/ORF 4 Denker

Advokat  je povezao Štraheovu "desnu ruku" Johana Gudenusa i navodnu nećaku jednog ruskog milijardera, a mediji spekulišu da bi rušenje ove dvojice političara moglo biti posljedica unutarpartijske intrige.

Gudenus je, u izjavi austrijskim medijima, rekao da ga je jedan bečki advokat povezao s navodnom nećakom ruskog milijardera.

Prema njegovim riječima, sve je počelo 24. marta 2017. u jednom bečkom kafiću, gdje je navodna nećaka milijardera s njenim njemačkim prijateljem, tim bečkim advokatom, stupila u kontakt sa Gudenusom.

"Žena se predstavila kao Letonka i došla je u restoran mercedesom 'majbah' sa šoferom", prisjeća se Gudenus.

Ukazao je da ga je posrednica za prodaju nekretnina, s kojom je dugo prijatelj, nazvala i rekla da se neko interesuje za njegovo lovište.

Oko tog posla umiješao se i advokat, koji je potom uspostavio kontakt i potvrdio identitete zainteresovanih kupaca - Letonke i njenog njemačkog prijatelja.

Advokat i Njemac, kako dalje kaže Gudenus, tvrdili su da su dugogodišnji prijaelji.

Prema njegovim riječima, dobijanje njegovog povjerenja trajalo je pola godine, uz više sastanaka.

Naveo je da je Letonku vidio dva do tri puta u Beču, njenog prijatelja iz Nemačke češće, a da nakon kobne večeri na Ibici, tu ženu nikada nije više sreo.

Kazao je da je povremeno bio sumnjičav, ali da nije ni pomislio da se radi o klopci.

"Veoma mi je neprijatno što sam šefa uvukao u ovo", konstatovao je Gudenus.
Bečki dnevnik "Kurir" pokušao je da provjeri priču kod pomenutog bečkog advokata, ali umjesto da odgovori lično, on je angažovao drugog advokata koji je zamolio za razumijevanje pozivajući se na obavezu držanja u tajnosti podataka o klijentima i da ne želi da se njegovo ime objavljuje.

Isti dnevnik postavlja pitanje ko stoji iza ove klopke, da li izraelski Mosad, kao što neki krugovi u FPO tvrde, ili je pak riječ o unutarpartijskoj intrigi protiv dvojice glavnih ljudi stranke.
Naime, više insajdera tvrde da jedan "trag" vodi do partijskog okruženja Štrahea i Gudenusa.

Prethodno je Gudenus rekao i da je navodno popio te večeri, dodavši da mu je možda dato neko sredstavo, jer se ne sjeća velikih dijelova te kobne večeri, tokom koje je u vili na Ibici sniman skup na kojem je Štrahe obećao državne poslove sagovornicima u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, i još ukazao kako mogu da zaobiđu kontrolne vlasti.

"Nedostaje mi djelimično sećanje o satima provedenih te večeri i ne znam više ni šta sam sve rekao u takvom stanju, i kako sam djelovao", dodaje nekadašnji šef poslaničkog kluba FPO u austrijskom parlamentu.

Dodao je, međutim, da time ne želi da umanji ili negira svoju krivicu, jer je sam bio naivan i upao u klopku.

Sve vijesti